A TÁRSULATRÓL
A társulat - Még 1 Mozdulatszínház néven - 1995 szeptemberében alakult meg Fenyves Márk és Pálosi István vezetésével.
Első önálló estjét "Vágy Variációk" címmel 1998 szeptemberében mutatta be a Mu Színházban.

Tevékenységükkel a lassan 100 éves magyar tradíciók, az 1948 után elnémított magyar modern táncművészet (mozdulatművészet), hiteles képviselői. Az egyetlen olyan társulat, mely nem csak a szavak szintjén, következetesen törekszik e tradíciók elsajátítására, továbbvitelére. bővebben>>>

ABOUT THE COMPANY
The company - under the name 1 More Movement Theatre - was founded in September 1995 under the leadership of Márk Fenyves and István Pálosi.
The first work, "Desire Variations", was premiered in MU Theatre, Budapest, in 1998.

They are the authentic representatives of the almost hundred-year-old modern dance traditions of Hungary (usually refered to as "art-of-movement"). Though the schools of this early trend were banned after 1948, the style and spirit have survived and could be renewed int he early nineties. >>>


Az oldal jelenleg átalakítás alatt áll. The site is under construction.
(nem minden menűpont tartalmaz friss adatokat) (not all of the informations may be actualized)

Videok a neten
youtube 1.
youtube 2. 

a Magyar Mozdulatművészeti Társulat - Még 1 Mozdulatszínház


Interjú Pálosi István igazgatóval 2007 decemberében a Magyar Mozdulatművészeti Társulatról


FELVÉTELI!
A 100 éves tradíciójú, Magyar Mozdulatművészeti Társulat jó mozgáskészségű, megbízható tudású, nyitott gondolkozású és dolgozni szerető táncosokat – előadókat (akár balett, kortárs, modern) vár társulati tagságra(1), valamint a társulat mellett működő alkotóműhelybe(2)!

Amit ajánlunk:
- ösztöndíjas lehetőség, vagy szerződés, darabszerződés
- Hazai és külföldi előadások
- Repertoár
- a finanszírozás függvényében havi fizetés vagy darabszerződés
- rendszeres szakmai munka, tréning

A próbatánc időpontja:
2012. június 23. (szombat) 10 óra
A próbatánc helyszíne:
Orkesztika Alapítvány – Mozdulatművészeti Stúdió (1097 Budapest Tagló u 11-13. Kemikál-telep)
Társulati felvételi részletek itt!

   
Mozdulatművészet mindenfelé a
Tánc Világnapján2012. április 29. vasárnap 10.30-24 óra

 Interjú Fenyves Márkkal és Pálosi Istvánnal a Mozdulatművészetről
MTV 1 - Élni tudni kell - 2009. február 28.

Interjú Pálosi Istvánnal a Magyar Mozdulatművészeti Társulat 10 éves gálájáról
KultúrPart, 2008. december

Magyar Mozdulatművészeti Társulat
külföldi vendégszereplései
2008

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat jelenleg egyedülálló képviselője a száz éves magyar tradíciójú mozdulatművészetnek.
Az idén tíz éves társulat küldetése és fő célja, hogy a mozdulatművészet újra köz-és elismert legyen Magyarországon mind a szakemberek, mind a közönség körében. Ezért rekonstrukciós darabjaival a hagyomány előtt tiszteleg, kortárs bemutatóival pedig új utakat és lehetőségeket kutat a műfaj számára, megőrizve annak gyökereiből táplálkozó értékeit. Új formanyelv megteremtésén fáradozik elsősorban a kortárs impulzusok hatására.

A Magyar Mozdulatművészeti Társulatnak az elmúlt 10 évben több mint 350 előadása, 75 hazai vagy nemzetközi fesztiválszereplése és 39 új bemutatója volt.
Az idén négy nemzetközi fesztiválon szerepelt nagy sikerrel.


Különösen büszkék vagyunk a társulat egyre nagyobb nemzetközi elismertségére. Rendszeresen visszahívnak különböző városokba és fesztiválokra Oroszországba és Lengyelországba minket. Mindkét országban már visszatérő sztár vendégeknek számítunk. Varsóban négy alkalommal szerepelt társulatunk a direction. Budapest_Warsawa fesztivál keretein belül 2005 és 2007 között a belvárosi DGW-ben és a Szent-Barbara templomban, mely az országban is kuriózumnak számított. Öt alkalommal tartott workshopot a társulat két vezetője Varsóban lengyel táncosok számára.
Idén meghívást kaptunk a Lengyel Táncszínháztól Poznanba az V. Nemzetközi Táncszínházi Fesztiválra, ahol két alkalommal telt ház előtt nagy sikerrel adtuk elő "Tükörfényben" című előadásunkat, valamint a XV. Nemzetközi Kortárstánc Kurzusprogram keretein belül mozdulatművészeti mester-kurzust tartott Pálosi István a poznani Lengyel Táncszínházban. A sikeres nyári szereplés újabb lengyelországi meghívást hozott a társulatnak. 2008. novemberében XII. Christian Culture Festivalon ŁódĽban, a Stefan Jaracz Színház nagyszínpadán több mint négyszáz fő előtt szerepelt társulatunk.
Oroszországban először a "Moskovskoe Deistvo 2005" eseményen, az 5. Nemzetközi Autentikus zene és Színházművészeti Fesztiválon szerepelt a Magyar Mozdulatművészeti Társulat három alkalommal. A moszkvai fesztiválon a Nagy Tchaikovsky Concert Hal-ban is fellépett társulatunk 1200 ember előtt.
2007-ben a IX. Nemzetközi Színházi Fesztiválon, "King -Fairy Tale"-en szerepelt a társulat Velikiy Novgorodban, ahol díjazott is lett Káin-Ábel című darabunk. "Red Prize"-ban részesült a fesztiválon, mely a legkifejezőbb előadásért járó díj.
2008-ban először vett részt magyar társulat - mely a Magyar Mozdulatművészeti Társulat volt - a II. Nemzetközi kortárstánc duettek fesztiválján, amely DIVERSION címmel 2008. április 27. és május 1. között került megrendezésre az oroszországi Kosztromában.
A fesztiválra Csehországból, Dél-Afrikából, Litvániából, Amerikából és Oroszországon belül Moszkvából, Szent-Pétervárról és Kostromából érkeztek a fellépők, Magyarországot a Magyar Mozdulatművészeti Társulat képviselte. A társulat a "Káin-Ábel" című produkcióval lépett fel, amelyet minden szempontból modellértékűnek tekintettek a szervezők, mind koreográfiáját és rendezését, mind előadásmódját 100%-osnak tartva - ahogy az a szakmai beszélgetésen elhangzott.

A fesztivál a kosztromai Osztrovszkij Drámai Színházában, az idén 200 éves gyönyörű épületben zajlott, mindhárom esten telt ház előtt. A Magyar Mozdulatművészeti Társulat előadása nemcsak a kritikusok és a szakmai résztvevők elismerését élvezte, hanem a közönség is vastapssal fogadta a produkciót. A fesztivál nemcsak a különböző nemzetek társulatai közti kapcsolat erősítését tűzte ki céljául, hanem a fellépők és a közönség közti párbeszéd is igen fontos szempont volt. Az előadások után minden nap szakmai beszélgetés volt a résztvevőkkel, orosz kritikusokkal és a nézőkkel.

A magyar kortárs tánc fesztiválon való részvétele nemcsak az oroszországi ismertségének erősítése szempontjából volt kulcsfontosságú, hanem többoldalú együttműködés elindítása szempontjából is. A Mozdulatművészeti Társulat oroszországi bemutatkozását a moszkvai Magyar Kulturális Központ koordinálta és támogatta.

2008. december 1-én szerepelt először társulatunk Szlovákiában. A Nu Dance Fest keretében „Tükörfényben” című előadásával szerepelt a Magyar Mozdulatművészeti Társulat Pozsonyban. Az előadás sikerének köszönhetően előreláthatólag Szlovákiában is visszatérő vendég előadó lesz társulatunk a jövőben.

Budapest, 2008. december

Tariska Andrea


Magyar Mozdulatművészeti Társulat
2006-os
sikerei

Még csak a felénél járunk a 2006-os évnek, de úgy döntöttünk, most már nem titkolhatjuk az idei év eddig elért eredményeit!

2006. április 29-én, a Tánc Világnapján, Fenyves Márk és Pálosi István "TÁNCMŰVÉSZETÉRT" DÍJBAN részesült.
A Magyar Táncművészek Szövetsége adta át a szakmai díjat a társulat két vezetőjének, az elmúlt években a táncművészetért nyújtott fontos tevékenységeikért.

A Tánc Fesztiválján - IX. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó Veszprém - 2006. május 24-27.
A Magyar Mozdulatművészeti Társulat, "Káin-Ábel" című - Közép-Európa Táncszínházzal közös - produkciója a fotóművészek KÜLÖNDÍJÁBAN részesült.

2006. június 22-26. Második alkalommal kapott meghívást a Magyar Mozdulatművészeti Társulat Varsóba a Dance Developement Foundation-től.
Direction, Budapest_Warsawa dance Festival-on "Káin-Ábel" című előadását adta elő idén nagy sikerrel társulatunk. (2005. novemberében "Rítus" és "Szárnyak nélkül" darabjaival vendégszerepelt társulatunk ugyanitt).
Lassan hagyománynak tekinthető Pálosi István és Fenyves Márk mozdulatművészet kurzusa is Varsóban. Idén második alkalommal tanították a magyar tradicionális modern tánc alapjait a varsói fiatal táncos generációnak.

SZASZSZ - XII. Alternatív Színházi Szemle, Szeged, 2006. július 17-23.
a Thealter International 2006 keretein belül:
A LEGJOBB DUÓ: PÁLOSI ISTVÁN - FENYVES MÁRK
Magyar Mozdulatművészeti Társulat - KET: Káin-Ábel.

És, hogy teljesebb legyen a kép a társulat 2006-os évéről:
Eddig 25 alkalommal adott elő a Magyar Mozdulatművészeti Társulat.
A korábban említettek mellett: a Thália Színházban az Alternatív Thália Projekt keretében; az I. Miskolci Tánchétvégén a Miskolci Nemzeti Színházban; a Móricz Zsigmond Színházban - Nyíregyházán; az V. Magyar Táncfesztiválon a győri Nemzeti Színházban, számos alkalommal Budapesten a Nemzeti Táncszínházban, a MU Színházban és a Bethlen Kortárs Táncműhelyben.
Emellett 20 alkalommal vendégszerepelt Fenyves Márk és Pálosi István a Nemzeti Színház "Mester és Margaríta" előadásában (Rendező: Szász János, Koreográfia: Horváth Csaba) valamint Vida Gábor "Mandarin" vizsgadarabjában.

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház: I. Ifjú Koreográfusok Fórumán vendégkoreografált Pálosi István 2006. tavaszán. A műhelymunka sikerét röviden és szerényen így foglalhatjuk össze: "Változat fadarabokra" című koreográfiáját egy kritikában "csodának" titulálták, egy másikban Pálosi Istvánt Picasso-hoz hasonlították (Sebők Borbála, Ellenfény 2006/5).

Az évnek persze nincs vége, és azt sem lehet mondani, hogy itt minden kiderült Fenyves Márk és Pálosi István idei összes tevékenységéről.
A fesztivál oldalon mint fesztivál igazgató, zsűri tag találkozhatunk velük és nyomon követhetjük a Szóló Tánc és Duó Tánc Nemzetközi Fesztivál nagy léptékű fejlődését.
A stúdió oldalain pedig kinyomozható, mikor és mit tanulhatunk tőlük a Mozdulatművészeti Stúdióban.

Budapest, 2006. július 26.

Tariska Andrea

 

The Achievements of Hungarian Art of Movement Company
2006

Although only the half of the year2006 is passed by, but we decided not to conceal our successes achieved this year.

On April 29, 2006, the International Day of Dance Márk Fenyves and István Pálosi received the "Award for Dance Art".
This professional award was given by the Hungarian Dance Artist Association to the two leaders of the Hungarian Art of Movement Company for their continuous activities of the last years in dance art.

On the "Festival of Dance - IX. National and International Collective Arts Assembly" of Veszprém in May 24-27, 2006, the Hungarian Art of Movement Company performance „Káin-Ábel” - in coproduction with Central-Europe Dance Theatre- received the Special Award of Photo Artists.

Between June 22 and 26 the Art of Movement Company was invited to Warsaw for the second time by the Dance Developement Foundation. On the Direction, Budapest_Warsawa dance Festival the Company's choreography "Káin-Ábel" was performed this year with great success. (In November 2005 this event hosted the Company with the performances "Rite" and "Without Wings").

István Pálosi's and Márk Fenyves's art-of-movement training course counts as tradition by now. This year's was the second occasion to teach the Hungarian traditional modern dance to the new generation of dancers of Warsaw.

SZASZSZ - XII. Alternative Theater Festival, Szeged June 17-23, 2006.
On Thealter International 2006:
THE BEST DUO: ISTVÁN PÁLOSI - MÁRK FENYVES
Hungarian Art of Movement Company - Centra-Europe Dance Theater "Káin-Ábel".

And to give a full picture of the Company's season in 2006:
Hungarian Art of Movement Company gave 25 performances so far.
Besides the ones mentioned above in the Thália Theater at the Alternatív Thália Projekt, on the I. Dance Weekend of Miskolc, in the National Theater of Miskolc; in the Móricz Zsigmond Theater of Nyíregyháza; on the V. Hungarian Dance Festival in the NAtional Theatre of Győr, many times in Budapest in the National Dance Theater, the MU Theater and the Bethlen Contemporary Dance Workshop.
Besides these Márk Fenyves and István Pálosi appeared 20 times as guest performers in the "Master and Margarita" of the Hungarian National Theater, Budapest (directed by János Szász, choreography by Csaba Horváth) and Gábor Vida's masterwork "Mandarin".

In the Bartók Dance Theatre Dunaújváros on the I. Young Choreographers' Forum István Pálosi participated as guest choreographer in the spring 2006. The succes of the workshop can ce summarised modestly by quoting the critics who called his choreography "Variations for Pieces of Wood" a "miracle" and resembled Pálosi to Picasso. (Borbála Sebők, in Ellenfény 2006/5).

Of course, the year is not over yet, and neither can be said, that all Márk Fenyves' and István Pálosi's this year's activities have been listed here.
On the site of the "Festivals" we meet them as directors of the Festival and member of jury, and so can one keep up with the fast development of Solo Dance and Duo Dance Festival.
On the website of the Art of Movement Studio on can find out when and wat can be learned from them in the Studio.

Budapest,July 26. 2006.

Andrea Tariska
 

 
 
 
 
 
 
   
   
 
 
  az alapítványról
about the foundation
  Szabad próbaterem program
free rehearsal room program
  Meglepetés esték - befogadó színházi program
"Surprise Nights" - residency theatre program
  az Orkesztika Alapítvány  - Szóló Tánc Fesztivál és Duó Tánc Fesztivál programja
SzólóDuó Fesztivál - befogadó színházi program
http.//www.szoloduo.com
  az 1912-ben alapított 1997-ben újralapított Duncan-Dienes Orkesztikai Iskola
Mozdulatművészeti Stúdió
  az 1912-ben alapított 1997-ben újralapított Duncan-Dienes Orkesztikai Iskola
Duncan-Dienes Orkesztika Iskola
Duncan-Dienes Orkesztika School
  Mozdulatművészeti Kiadványok
Art-of-Movement Publications
  Mezítlábas Galéria
  On-line Gyűjtemény Onl-line Collection - Mozdulatművészeti Arhívum - Könyvtár - Gyűjtemény és Audió-vizuális Tár
Art-of-Movement Archives, Library and Audio-visual Collection
Utolsó fissítés:
2012-06-15

A társulat próbahelye | The rehearsal room of the Company:
Mozdulatművészeti Stúdió - Art of Movement Studio

Ezen oldalon található szövegek, információk, adatok, képek (tartalom) az Első Magyar Mozdulatművészeti Oldal , a Magyar Mozdulatművészeti Társulat és az Orkesztika Alapítvány, illetve szerzőik tulajdonát képezik. A szerző és a forrás föltüntetése mellett részben idézhetőek nyomtatott megjelenésekben. A szövegek részleteinek online megjelenítése a szerző és forrás megjelölése mellett, idézetként szintén megengedett, viszont élő, külön ablakban megnyíló linket kell elhelyezni amely a teljes cikkre, dokumentumra mutat. További információért, és egyéb megjelenésekkor írjon emailt

 

 

 
 


E-mail címünk:
info@mozdulatmuveszet.hucopyright
www.orkesztika.hu,
www.mozdulatmuveszet.hu