Az Orkesztika Alapítvány állandó szakprogramjai 1999-2000-től:

  1. Elméleti és történeti hagyatékfeltáró program. A módszeres kutatások lehetővé teszik az eredeti Dienes-féle dokumentumok kiadását, kiállítását, az önálló orkesztikai képzés megszervezését és újraindítását. 2000-től e program keretében kutatjuk más mozdulatművészek hagyatékait is (Mirkovszky, Kállai, Berczik, stb.). 2000-ben folytatódik az eredeti orkesztikai koreográfiák rekonstrukciója is. A program támogatója 2000-ben a Soros Alapítvány. Feldolgozott dokumentumaink és képeink egy része a weben elérhető.

  2. "A mozdulatművészet tanúi" program keretében riport sorozat indult a még élő mozdulatművészekkel, a meglévő forrásanyagok bővítésére.

  3. "Duncan-Dienes Iskola": oktatási, képzési és ismeretterjesztő program. Egyrészt a Magyar Mozdulatkultúra Egyesület képzéseinek keretében folyó elméleti és gyakorlati, másrészt ismeretterjesztő, preventív jellegű, laikusoknak szóló orkesztikai képzés. Mindezekkel párhuzamosan a Duncan-Dienes Mozdulatrendszeren alapuló mozdulatművészeti, elméleti és művészeti szakképzés programját készítjük el. Állandó helyszíne a Mozdulatművészeti Stúdió

  4. "Mozdulatművészeti Sorozat" publikációs program, mely a kutató munkánk keretében feltárt, feldolgozott dokumentumok, és a mozdulatművészettel kapcsolatos hiánypótló irodalom nyilvánosságra hozását szolgálja. A "Duncan-Dienes Füzetek" 1999-ben, Dienes Valéria születésének 120. évfordulója alkalmából indított, elsősorban az orkesztikával kapcsolatos sorozat. Első könyve " A Plasztika Profil Tagozata".

  5. A Még 1 Mozdulatszínház művészeti esteket, bemutatókat tart és szervez. Müködésének helyszíne a Mozdulatművészeti Stúdió.

  6. 1999-ben az Orkesztika Alapítvány "Pódium-Tánc" címmel indította el befogadó színházi programját. Mint azt a program elnevezése mutatja, célul tűztük ki a háború előtti Magyarországon is divatos, külföldön a mai napig élő pódiumtáncolás műfajának felélesztését, valamint az alkotó generációk számára a megmutatkozás lehetőségét.
    E program részeként rendeztük meg az I. Szóló Tánc Fesztivált (2000. április) 29 produkcióval a Józsefvárosi Pódiumon. 2001 márciusában a 2. Szóló Tánc Fesztiválon 3 este, 38 szólót láthattunk a Trafó Színpadán. Ezek közül, mindkét fesztivált követően egy "Gála"-est keretében, a zsűri és a közönség válogatásában közel egy tucat ismét bemutatásra került. 2002-ben sorozatunk a 3. Szóló Tánc Fesztivállal és az 1. Duó Tánc Fesztivállal folytatódik.
    A MŰHELY ALAPÍTVÁNY estsorozataival (Inspiráció, Pólusok) összhangban, egy többlépcsős rendszer kialakítására törekszünk.Első
Magyar Mozdulatművészeti Oldal
Menü
copyright: www.orkesztika.hu, www.mozdulatmuveszet.hu