Az Orkesztika Alapítvány programjainak fő működési helyszíne a Mozdulatművészeti Stúdió, mely mindenki számára nyitott és elérhető műfaji, stiláris és minden más szelekciótól mentesen.

ORKESZTIKA ALAPÍTVÁNY - MOZDULATMŰVÉSZETI STÚDIÓ (3.0)


Intézményünk az 1912-ben alapított Orkesztika Iskola jogutódja Dr. Dienes Gedon engedélyével.


 

Tanárok - leírások
Fotó:Pelczer Dóra

BACSKAI ILDIKÓ  

(1974) Balettművész, Klasszikus balett-táncpedagógus

1994-ben végezte el a Magyar Táncművészeti Főiskolát. Főiskolás évei alatt a leningrádi Vaganova Balettiskola, illetve az amerikai Észak Karolinai Táncakadémia balettkurzusain vett részt. 1992-ben a perui Nemzetközi Balettverseny döntőse volt. 1998-ban diplomázott a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett - táncpedagógus szakán. 1994-től a Magyar Nemzeti Balett tagja. 1995-ben részt vesz a Donau Balett európai turnéján. /Zágráb, Győr, Hága, Maribor, Rijeka/ 1999-től a Még 1 Mozdulatszínház állandó vendégművésze. A Nemzeti Balett klasszikus repertoárja mellett táncol Alvin Ailey, Egerházi Attilla, Juronics Tamás, Myriam Naisy és Hans van Manen modern darabjaiban is. 2000-ben bemutatta első darabját "A Szél elsiratta" címmel. 2000-ben az Orkesztika Alapítvány által megrendezett "1. Szóló Tánc Fesztivál" különdíjasa volt, "Vágy" c. koreográfiájával. 2001-ben mutatta be "Paradicsom?!" című teljes estés darabját.

 

KLASSZIKUS BALETT
és Profi Balett Tréning

Az órákon elsősorban a klasszikus alapokkal foglalkozunk a természetes emberi mozdulatlehetőségek figyelembevételével, szabadabb értelmezésben és nem szigorú, kötött szabályok szerint. Az órák minden mozdulni és táncolni vágyó embernek szólnak, akik más mozdulatrendszert és tánctechnikát is szeretnének elsajátítani.

 

Balogh Janka  
Fotó: Kirschner Anna
közgazdász, tánctanár, táncos

Mozgásművészetekkel gyerekkorom óta foglalkozom, klasszikus balett és művészi torna előképzettség után kerültem a modern tánc közelébe. Középiskolás éveim alatt Nyíregyházán, a Re-flex Táncegyüttes tagjaként többször dolgoztam együtt Földi Bélával, mint vendégkoreográfussal. Később grahamet, limont, kontaktot, mímet és ázsiai mozgásfilozófiát (butoh) tanultam.
Kurzusokon, workshopokon képzem tovább magam, mestereim: Földi Béla és Raza Hammadi - art-jazz, Joseph Thmim, Lőrinc Katalin, Uhrik Dóra, Dezső Virág, Ide van Heiningen, Michael Kropf, Éliás Kamilla, Bill De Young, Ide Atsushi Takenouchi, Tadashi Endo, Yuko Kaseki, Kazue Ikeda, Yo Xakabé, Yui Kawaguchi.
2003-tól szerepeltem Hágen Zsuzsa (Hold Táncszínház), Bérczi Zsófia (Élőkép Társulat), Yumiko Yoshioka, Miki Sato és Kinya „Zulu” Tsuruyama koreográfiáiban. Jelenleg a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős hallgatója vagyok.

KORTÁRSTÁNC JAZZ ALAPOKON
A jazztánc konvencionális rendszerében a különböző moderntáncok és a szabadtánc kavalkádja. Dinamikus óravezetés a testrészek izolációjára, a légzéssel egybekötött mozdulatok folyamatosságára, forgásokra, ugrásokra, az egyéni mozgástár improvizációval történő aktivizálására, és a teljes átéléssel történő előadásmódra fókuszál.
Az órák első része egy technikai alaptréningből áll, amely főként a testközpont tanulmányozására, mozgásimpulzusok kísérleteire, a mozgások dinamikai skálájának megéreztetésére és izolációkkal a koordináció fejlesztésére irányul.
A gyakorlatok összeállításához kiindulópontként Matt Mattox és a Raza Hammadi-féle art-jazz tréningsort használom, amelybe beleépítettem a test - tér - erő - idő viszonyainak (pl. energiaburok, kapcsolatteremtés, sugárzás.. stb.) tudatosítását, a kifejező és átélő mozgás, egyszóval a Jelenlét megtapasztalására.
Az órák második részében mozgáskombinációkat tanulunk a korábban már elsajátított elemekből, valamint a jazztánc stílusbeli sajátosságaival kísérletezve egyénileg motivált mozdulatokat készítünk, mindezt keverve a szabadtánc technikájával.
 

BARANYAI BALÁZS  
Fotó: KNI
1981-ben született. A pécsi Táncművészeti Szakközépiskola után a Magyar Táncművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Tagja volt a lyon-i opera társulatának és a Ballet d'Europe-nak. A “One my side...” workshop koreográfusa. 1997-ben a Magyar Nemzetközi Táncverseny második helyezetje. 1999-ben és 2001-ben az MTF és Noverre alapítvány koreográfus versenyén első, illetve második helyen végzett. Több híres koreográfussal dolgozott úgy mint Mats Ek, Jiri Kylian vagy Natcho Duato. 2006-tól tagja a Frenák Pál Társulatnak. Jelenleg független táncművészként és a PR-Evolution Dance Company tagjaként dolgozik.
Több koreográfiát és tánc kurzust tartott már Magyarországon, Franciaországban és Oroszországban is.

KORTÁRS TÁNC

A kurzus a spiralitás és a letisztult mozgások összjátékára épül. A föld a levegő és az ember kapcsolatának harmonizálása a cél. Az aktív tréning után a négy nap alatt felépített tánc kombinációval koronázzuk meg a közös munkát.
 

BASIA SZPAK-BORST
 

Basia Szpak-Borst a kanadai Montrealban született, 7-25 éves kora közt lengyel néptáncot tanult, harcművészeti képzését pedig 16 évesen a Kajukembo elsajátításával kezdte meg. 25 éves korában a francia kanadai származású Paule Bertrandtól Wushu-t tanult, aki egy kínai tornán harmadik helyezést ért el. Később, Kaliforniában és Arizonában töltött 10 éve alatt az alternatív orvoslás terén képezte magát. “Lehetőségem nyílt, hogy számos kínai wushu tanító mellett gyakoroljak. Sok versenyen vettem részt, majd több évet töltöttem azzal, hogy igazi belső harcművészet mestert találjak. Később diákként felvételt nyertem az arizonai Tucson városában tevékenykedő Vince Black keleti orvos mellé. Az ország különböző részeiből összegyűlt másik 50 társammal létrehoztunk egy kutatás-fejlesztéssel foglalkozó csoportot a NATSTA (Észak-Amerikai Tang Shou Tao Egyesület) égisze alatt. Jelenleg akupunktúrával foglalkozom, a Watsu vízben végzett testmunka-módszerét, emellett a kínai harcművészetek különböző stílusait, többek közt a Taiqi-t, Pakua-t és Hsing Yi-t, Qi Gong-ot, valamint meditációt oktatok. Ezeknek a harcművészeteknek a középpontjában a belső erő, nem pedig az izomerő áll. Céljuk az önbizalom és önvédelem kimunkálása, valamint hogy az egészség gondozásával egy időben energiánkat is megsokszorozzuk. Később az így nyert energiát sikeresen hasznosíthatjuk bármilyen egészségügyi problémánk vagy egy feszültséggel teli helyzet kezelésére." Jelenleg Hollandiában rendelkezik akupunktúrás praxissal, emellett világszerte tanít.
Qi Gong, Pakua Zhang Budapesten

"ENERGIÁNK NÖVELÉSE A BELSŐ HARCMŰVÉSZETEK SEGÍTSÉGÉVEL"Information in English
Wang Ji Wu gyakorlatok a hosszú életért és meridián Qi Gong
Lassú, a test energetizálását és az elme megnyugtatását segítő mozgások sorozata. A Qi művelésének egyik alappillére. Ennek a Qi Gong az egyik legnépszerűbb fajtája. Segítségével a test ruganyos és korlátoktól mentes marad, rendszeres gyakorlása jó egészséghez és hosszú élethez vezethet. Kínában minden falunak megvan a saját Qi Gong gyakorlata.
Pakua Zhang, a "8 trigram tenyér" a I Ching hagyományos orvoslásán és filozófiáján alapuló tradicionális kínai belső harcművészet. Kínában gyakorlói nem csak hosszú, erőtől sugárzó életet élnek, de küzdőerejük is kivételesen magas fokot ér el. A test meridiánjainak nyújtásával és az energiaáramlás megnyitásával egy időben a nyirokrendszerre is jótékony hatást gyakorol ez a módszer. Segítségével növelhetjük összpontosításunkat és koncentrációs erőnket.
Bemelegítések FU HU GONG nyújtással - a testet megerősítő, erejét és hajlékonyságát fokozó gyakorlatok. Az alapok a mozgássorok előkészítéseként szerepelnek. Az esési technikák gyakorlása matracok segítségével történik. A belső harcművészetek három alappillérét a természetben fellelhető állatok utánzásának segítségével ismerjük meg. A statikus, álló helyzetek a koncentrációt fejlesztik. A fegyelem és szórakozás egymást váltja az új készségek elsajátítása során. A TuiNa megismerése a sérülések megelőzését és azok ellátását szolgálja.
A program DUDA ÉVA meghívása alapján valósul meg a tradicionális kínai belső harcművészetek megőrzéséért tevékenykedő Észak-Amerikai Tang Shou Tao Egyesület (www.natsta.org) támogatásával. Ez a csoportom egyben egy 2009 novemberére tervezett szeminárium megalapozásául is szolgál, melynek középpontjában a tradicionális orvoslás, a gyógynövények és a sérülések megelőzése áll. Az említett számos elmélet megértése érdekében javasolt és hasznos az akupunktúrával és a kínai orvoslással foglalkozó könyvek elolvasása.

Ez a csoport mindenki számára nyitott attól függetlenül, hogy mekkora tapasztalattal rendelkezik az említett rendszereken belül. A kurzus anyagában szerepel minden egyszemélyes fejlesztő gyakorlat, alapvető nyitott tenyerű kézgyakorlat és kétszemélyes gyakorlat. Mindez kiváló fejlődési lehetőséget kínál a kezdők számára, és elengedhetetlen a novemberre tervezett tradicionális orvoslással és a sérülések megelőzésével foglalkozó szeminárium elvégzéséhez. A részvételhez kényelmes, laza ruházat ajánlott.
 

BENJAMIN R. JARRET (USA)  

Benjamin Jarrett mozgásművész az arizonai Tucson sivatagából indult, és változatos táncképzésben részesült, de legfőképpen Anna Halprin diákjaként majd asszinsztenseként folytatott munkája valamint a Sherwood Chen (San Francisco) interpretálásában megismert Min Tanaka-féle munka, azaz a Body Weather Laboratory hatott rá. Tadashi Endóval folytatott munkája további kutatásokra ösztönözte a tánc mibenlétét illetően, elsősorban a tánc atmoszférájával kapcsolatosan.
Benjamin Jarrett szakmai önéletrajza megtalálható itt:
brjarrett.blogspot.com

Benjamin Jarrett is a movement artist hailing from the desert heat of Tucson, Arizona. He has been a student of a variety of dance methods, but has been influenced most heavily by his study and collaboration with dance pioneer Anna Halprin and, as interpreted by Sherwood Chen (SF), the work of Min Tanaka known as Body Weather Laboratory. Also his most recent work with Tadashi Endo has raised many questions concerning the nature of dance, especially as it pertains to the idea of atmosphere.
cv available at
brjarrett.blogspot.com
Mozgáskultúra
Alapozó technika a szabadabb belső és külső mozgásért


Kezdőknek és haladóknak!


Culture of Movement:
Grounding techniques for freer movement inside and out at any level

Taught by Benjamin Jarrett, with assistance by Petra Bakos Jarrett
A kurzus alkalmat kínál egy teljesebb kreatív kifejezésmód és a környezetünkkel (ami mi magunk is vagyunk) való kifinomultabb kommunikáció elsajátításához. Változatos technikák alkalmazása révén lehetőséget teremt a résztvevők egyéni fejlődésszintjének megfelelő, de eközben a csoportdinamikához is alkalmazkodó gyakorlatsorok megtanulására.

*angol nyelven, szükség szerint magyar tolmácsolással
 
 
This workshop provides an atmosphere of discovery for Any BodyMind
interested in training towards fuller creative expression and a
subtler sense of the environment of which we are.

We employ a variety of techniques to facilitate each person’s
development, tailoring each session to the unique needs of each
participant and the group as a whole.
Érzékenység és ATMOSZFÉRA
Sensitivity & Atmosphere

Megkérdeztem Larry-t, "Vajon a mozgásom válasz a környezetemre, vagy a környezetem válaszol a rám?" és ő így válaszolt: "Kölcsönösen."

A műhelymunka során egy találkozási pontot kínálok fel mestereim módszerei és elgondolásai számára, hogy ráleljünk, a Body Weather intenzív fizikalitása és képisége hogyan ötvözhető a Halprin-módszer katarzishoz vezető gyakorlataival és közösség-alapú alkotásfolyamatával.A műhelymunka elemei:
- kemény ritmikus mozgástréning az elme/test együttesének
- az érzékszerveket célzó gyakorlatok a kinesztetikus érzékenység és a fogékonyság fejlesztésére
- testképek alkotása
- kutató táncetűdök
-"“külső erőre támaszkodás"
Az a szándékom, hogy életre hívjam azt az atmoszférát, amelyben fokozhatjuk a finom változások iránti érzékenységünket, miáltal fejlesztjük:
- a mozdulatok és az egyensúly változatait
- a testközpont-tudatot
- a rugalmas agyműködést.E három alkalom során arra összpontosítunk, hogy fokozzuk belső fogékonyságunkat, miáltal nemcsak érzékelni tudjuk az atmoszférát illetve válaszolni rá, de táncolni vele és újraalkotni azt.„Mindennek tudatában lenni, ami kívül és belül van – nem kihívás. Viszont megváltoztani az atmoszférát magad körül rendkívül nehéz."

A műhelymunka angol nyelvű, magyar szimultán fordítás biztosított.

I asked Larry, "do I move in response to the environment or does the environment respond to me?" "Both," he said.


What this workshop offers is what I am trying to find as a meeting point for the methods and ideas of my teachers - to find where the intense physicality and imagery of Body Weather meets with the emotional catharsis and collective creativity of Halprin's approach.It will contain the following elements:
• rhythmic and rigorous physical training for mind/body
• sensory exercises to develop kineasthetic awareness and subtle listening
• develop imagery within the body
• explorative etudes
• "other-power reliance"
My intention is to provide the proper atmosphere for us to increase our awareness of subtle changes in order to develop:
• versatility in movement and balance
• a strong sense of center
• flexible brain function
We will focus on learning to better listen - to be able not only to sense and respond to the surrounding atmosphere, but to dance with it and craft it.
"Being aware of everything, inside and out – this is easy; but to be able to change the atmosphere around you - this is very difficult."

Instruction in English with Hungarian translation
 

BLASKÓ BORBÁLA  
Fotó: Dusa Gábor
Budapest, 1975. 07. 23. 1986-1996 MTF; 1996-2002 Folkwang Hochschule Essen színpadi tánc és táncpedagógia szak; 2003-2007 Színművészeti Egyetem koreográfus szak. 2003-tól Magyar Éva, Dóczy Péter, Bozsik Yvette Társulat, Horváth Csaba koreográfiái, Hámor József, Duda Éva, Gergye Krisztián. Nemzeti Színház - Nemzeti Stúdió mozgásvezető. Berzsenyi Dániel Főiskola, Szombathely - színművészeti szak táncoktató.

KORTÁRS TÁNC

Földön kezdünk,felállunk és elröpülünk! :)
Komolyra fordítva a szót, talajon bemelegítünk,majd felállva is bemozgatjuk a felső és alsó testrészeink minden porcikáját. Ezt követi a tánc, kombinációkon keresztül. Érzékeltetve, mit jelent,amikor egy letargikus érzet után egyszerre csak csupán a tánc, a mozgás jótékony hatása által eltűnnek a fejünk felől a borongós felhők, kitágul a horizont. Elmúlik minden problémánk, beindul a boldogsághormonok termelődése,és ezt maximálisan kiélvezzük térben időben,fizikálisan és mentálisan!!!
A kurzust minden érdeklődő számára ajánlom, előképzettségi szinttől függetlenül!

 

BORA GÁBOR  

Bora Gábor tanulmányait a Pécsi Művészeti Szakközépiskola Táncművészeti szakán kezdte. A Pécsi Nemzeti Színház, majd a Közép-Európa Táncszínház tagja volt. A Magyar Táncművészeti Főiskola Moderntánc pedagógus szakán tanult. Jelenleg szabadúszó táncművész és pedagógus.
Szerepelt balettekben, operákban, operettekben, revükben, musicalekben, prózai darabokban, szabadtéri produkciókban, filmekben és kortárs táncszínházi darabokban valamint dolgozott a színházi és a kortárs táncszínházi koreográfusok valamennyiével.

MODERN TÁNC TRÉNING

Bora Gábor mozgalmas órákra, bemelegítés után kombinációk tanulására, közös táncra invitál minden érdeklődőt.
 

BUDAY ENIKŐ  

Buday Enikő experimentális táncos, koreográfus. Enikő a Duncen-Dienes Orkesztika Iskolában kezdte kortárstánc tanulmányait 2002-ben. Az iskola befejezése után Berger Gyula társulatának tagja. 2006-ban Tanaka Minnel dolgozott. Első szóló koreográfiáját Japánban mutatta be, a Dance Hakushu 2006 Fesztiválon. Ugyan ebben az évben a IV. „Rite of Forest”, Tanaka Min koreográfus, rendező előadásának táncosa Tokióban. 2007-ben Enikő alapítótagja a SHU Műhely nemzetközi kísérleti csoportnak. 2008-ban Dániában tanult mozgásszínházat, Sztanyiszlavszkij módszert és fénytechnikát. 2009-ben Nagy József rendezővel dolgozott együtt. Enikő a mellett, hogy tagja a londoni "Rite of Augury" experimentális csoportnak, szóló táncosként dolgozik együtt hazai, dán, holland, japán és angol zenészekkel.
AZ INSPIRÁCIÓ KÜLÖNBÖZŐ LEHETŐSÉGEI

A workshop során a résztvevők a mozdulat komponálás technikájával ismerkednek meg. A workshop első felében a testtudat fejlesztésére koncentrál, a második felében irányt mutat a mozdulat -, koreográfia - és a kompozíció alkotási folyamatának különféle inspirációs módszeréhez. Az előadóművészét fontos eleme, a tánc alap feltétele, hogy a test tökéletesen képes legyen uralni saját mozgásait. Azaz testünk pontosan tudjon utánozni, követni mozgásokat, közvetíteni érzelmeket, alkalmazkodni tudjon a megváltozott testhelyzethez, tartani tudja az egyensúlyát és képes legyen a tér és az idő változásának pontos érzékeléséhez. A workshop különböző technikák, mesterek és irányzatok által használt gyakorlatok segítségével fejleszti a résztvevők önkifejezését, kreativitását és mozdulatvilágát.
 

BUDAY MELINDA  

táncos, pedagógus

Gyerekkoromban szertornáztam, majd 20 évesen kezdtem el táncolni. Hat éven át tanultam Limón-technikát Gálik Évától, akinek a táncszínházi előadásaiban is részt vettem. 2004-ben kezdtem meg tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskola modern tánc pedagógus szakán. Jelenleg Limón-technikát tanítok a Mozdulatművészeti Stúdió és a Trafó tanfolyamain. A SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál zsűrije 2007-ben (Képzelet) és 2008-ban (Déli álom) is díjazott. 2009-ben Fülöp Viktor ösztöndíjban részesültem, mely segítségével 3 hónapot a New Yorki Limón Institute iskolájában tanultam Limón technikát.
LIMÓN ALAPÚ KORTÁRS TÁNC
Az órák a modern tánctechnikán – főként a Limón technikán – alapulnak, és lényegében három részből állnak. A bemelegítést tánctechnikai tréning majd koreográfia tanulás követi. A bemelegítés alatt könnyedebb nyújtó, erősítő gyakorlatok segítségével ráhangolódunk az órára, majd a tréning során testtudatunk, koordinációs képességünk fejlesztésén dolgozunk tovább. Ehhez nemcsak a Limón, hanem más modern technikákból merített gyakorlatokat is segítségül hívunk. Ezt rövidebb kombinációk-, majd koreográfia tanulása követi, melynek során a táncos zeneiségére, egyéni mozgásvilágára helyezzük a hangsúlyt. Az órák célja nemcsak fizikalitásunk fejlesztése, hanem egy egyéni, harmonikus mozgás kialakítása is, melyet a tánc és a mindennapi élet más területein is hasznosíthatunk.
LIMÓN ALAPÚ KORTÁRS TÁNC
A technika egyik fő jellemzője a GRAVITÁCIÓ használata. A táncos egyik pillanatban teljesen megszabadul tőle és "repül", másik pillanatban teljesen aláveti magát neki és "zuhan". Felemelkedés - visszaesés, a körkörös mozdulatok összjátéka, mintha lélegzés volna. Az órák fő célja ennek a könnyedségnek, harmóniának a kialakítása, megélése, és a kreatív alkotásba való átültetése.
 

 
CZAP GÁBOR  
 
Kb. 10 éve egy koreai harcművészettel kezdtem a mozgással, a testtel való ismerkedést. Szerettem a formagyakorlatok szépségét és szimbolikáját, ami néhány év után átvitt a taiji-hoz, de már akkor is foglalkoztatott, hogyan is kezdhetnék felnőtt fejjel táncolni. Végül két éve a kontakt táncot találtam meg, és a találkozás szó szerint katartikus volt.
De ez csak a kezdet. Bármilyen témába is kezdek, mindig érdekel az ott felfedhető mélyebb réteg, ami igazán rólam szól, így a táncban is már rögtön az elején találkoztam az autentikus mozgással, és a butoh-val. Ám hamarosan jött az esztétikum, a koreográfia, majd a dinamikus, szabad "örömtánc" :) igénye is, így legújabban a kortárstánccal is ismerkedem. Folyamatosan foglalkoztat a tartalom és a forma kapcsolata, fontossága a mozgásban/ táncban.
Részt vettem többek között Goda Gábor, Szilágyi Ilka, Pálosi István, Nancy Stark Smith, Scott Wells, Lior Ophir, Martin Keogh, Andrew De L. Harwood kurzusain, és sok budapesti kontakt tanár óráin.
Fotó: Udvardi-Hajdú Árpád
Fotó: Stojanovics Dezső
Masszázs tanulmányai mellett Tai chi chuan és kontakt improvizációt tanult és tanít alkalmandként.
MASSZÁZS
Keresztcsonti masszázs
Svéd masszázs
Arc- és fejmasszázs

Egyénlileg egyeztetett időpontban

Ha szabadabb mozgásra vágysz, próbáld ki táncórád előtt a keresztcsonti masszászt.
Ha lelazítanád megfáradt izmaid, óra után gyere el svéd masszázsra.

Ha kényeztetésre vágysz, ajánlom az arc- és fejmasszázst.

Szeretettel várom hívásod időpont egyeztetésre:
Czap Gábor: 06-30-3377-101

 

 

COPEK PÉTER  

(Budapest, 1989)
 

2009-től a Magyar Mozdulatművészeti Társulat tagja.
Kiskora óta érdeklik a művészetek, kiváltképp a tánc és a képzőművészet. Weörös Sándor Általános Iskola rajztagozatán kezdte tanulmányait (1996-1999). Ez idő alatt több rajzpályázaton nyert díjat. A csepeli Vermes Miklós Általános Iskolába járt, szintén rajztagozatra (1999-2004). 1999-2001 Vadász Tímeától, az Állami Népi Együttes táncosától tanult néptáncot, s több fesztiválon, fellépésen vett részt (2001, Prága - Nemzetek Szíve Fesztivál). 2001-től kezdett komolyabban foglalkozni a tánccal, Ruszné Hodanszky Júliánál. Két évvel később az MDSSZ keretein belül show-tánc versenyeken vett részt. Több nemzetközi és országos versenyen díjat nyert.
A Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskola tanítványa (2005-2009). Mesterei: Zádorvölgyi László - egykori Győri Balett magántáncosa -; Pintér Tímea, Kulcsár Noémi, Demcsák Ottó, Lőrinc Katalin.
STREET DANCE
Fotó: KNI
Szeretnél egy olyan táncórát, ahol találkozhatsz több táncstílussal? Érdekelnek a klasszikus, utcai és modern táncok? Itt megtalálod! :)
A kurzuson elsajátíthatod a jazz, a modern, a balett és az ismertebb utcai táncok alapjait, melyekhez vidám hangulat, izzasztó gyakorlatok és pörgős koreográfiák társulnak.
 

DEZSŐ VIRÁG  
Táncművész, Modern tánc és óvodapedagógus, 2001-től a Még 1 Mozdulatszínház tagja. Klasszikus Balett előtanulmányok és ritmikus sportgimnasztika versenyévek után a debreceni majd a Lublini Mozgás- és Viziószínházak tagja. Tanulmányai során jelentős hatással voltak rá: Lőrinc Katalin, Gálik Éva, Julyan Hamilton, Russel Muliphant, Ide van Heiningen. 1998-ban az "Inspiráció" legjobb táncos díját kapja. 1999-ben a MAPA Scholarship Found: "kelet-európai előadóművészek ösztöndíjasa". Posztgraduális diplomát szerez az amszterdami MAPA (Moving Academy for Performing Arts) előadóművészeti akadémián. Jelenleg a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatója, a MAPA tanára és hivatalos partnere az általa vezetett Mozgás-Teátrum egyesülettel. 2001-ben a 2. Szóló Tánc Fesztivál 3. díjazottja és a 48. Országos Független. Film- és Videófesztivál "legjobb női alakítás" díjazottja.
FIZIKAI SZÍNÉSZET / MIME
Fizikai színház MAPA tréning alapján. A kurzus célja fejleszteni az előadói képességet, ami az impulzusoktól a test fantáziájából és intelligenciájából indul. Dolgozunk az előadó és a közönség kapcsolatán, történetet mesélünk a hangról, a testről és a fókuszról.
 

DOMBI KATI  Munkám során sokat foglalkoztam a beszéddel, a hanggal. Az egyetem (SZTE) évei alatt beszédtechnikát tanítottam. 1998-tól kőszínházakban játszottam, mint segédszínész (Szegedi Nemzeti Színház, Újszínház, Gyermekszínház). A mozgás- és táncszínház irányába fordulva különböző koreográfusokkal dolgoztam. 2000-től a Goda vezette Artus Táncszínház aktív tagja lettem. Kontakt táncworkshopokon vettem részt külföldi és magyar tanárokkal, Gál Eszter vezette tánctanári tanfolyamot elvégeztem. Két éve a Kiss Erzsi Panchan együttes tagja vagyok.
TESTTUDAT TRÉNING ÉS
SZÍNÉSZI JELENLÉT

Az órán olyan gyakorlatokat, illetve játékokat veszünk, melyek segítenek abban, hogy tudatosabbak legyünk testünkben, a hangunkban, mikor színpadon vagyunk. Egyfajta önismeretet is ad, figyelmet gyakorolva önmagunkra, másokra és a térre. Emellett nagy teret enged az óra a kreativitásnak az improvizáción keresztül. A kontakttánc, a hangtréning a színpadi jelenlétet erősíti.
 

DUDA ÉVA  

Függetlenül működő, szabadúszó alkotóként önálló projekteket hoz létre alkalmi és változó csapatával, továbbá meghívásoknak tesz eleget professzionális táncegyütteseknél és színházi társulatoknál. Fontos számára a változatosság és az újítás. Önálló koreográfiai munkái mellett kitartóan működik együtt különféle alkotói közösségekkel és táncosként szívesen dolgozik együtt kortársaival, úgy mint Gergye Krisztián, Csabai Attila, az Andaxínház, Sofa Trio vagy a Finita la Commedia Társulat.
Magyar és nemzetközi tanulmányok után a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakán végzett 2001-ben. A kezdeti rövidebb műveket hamarosan egész estés darabok követték, melyek közül több magyar és külföldi díjakat is nyert (Párizsi Nemzetközi Táncverseny, Stuttgarti Szóló Táncverseny, Japán - Hamamatsu, a lengyel Ciesny Festival, Kairói Színházi Fesztivál stb.). 2005-ben elnyerte a magyar táncélet egyik jeles kitűntetését, az Imre Zoltán-díjat.
Niytottsága és kísérletező beállítottsága révén országos szinten is egyedülálló alkotóként számos zenés színházi produkcióba kapott meghívást az operától a mozgásszínházi műfajokon át a musicalekig. Rendszeresen dolgozik többek között Eszenyi Enikő, Kerényi Miklós Gábor, Szikora János és Forgács Péter rendezők felkérésére. A Budapesti Operettszínház és a Szegedi Szabadtéri Játékok nagyszabású előadásainak visszatérő koreográfusa.
2010-ben Lábán-díjban és az Évad legjobb alkotója díjban részesült.

www.dudaeva.hu
SOFT CONTRA DINAMIC

Duda Éva a magyarországi fiatal koreográfus generáció egyik leglendületesebb alkotója. Munkáiban szembetűnő a dinamikus és organikus mozgásformák használata, az arányos szerkesztéssel kreált szuggesztív képek sorozata. Koreográfiáit a lendületes és váratlan váltások jellmzik, a teljes mozdulatlanságtól a rendkívül energikus, gyors és komplikált motívumokig. Elegyíti a kortárs és modern technikák különböző elemeit, gyakran merít akár utcai táncokból, különféle autentikus néptáncokból vagy éppen harcmávészti irányzatokból.
Az órákon a jelenlegi a repertoárból koreográfiát tanulunk, improvizációs feladatokon keresztül új anyagokat összeállítunk össze. Testtudat és kompozíciós kézségek fejlesztésére törekszünk, partnering gyakorlatokon, önismereti játékokokon keresztül.
"A tánc: az erő áramlása, a zsigerek játéka, a gondolat szabadsága, a pillanat ereje, a test élvezete és fájdalma, harc és eufória, időtlenség, légzés és kapcsolódás, realitás és misztikum, valódi és tiszta létezés és kommunikáció."
 

DANIELA HERNÁNDEZ FAITH  


(1979) Mexikóban született, anyai ágon magyar származású. Mexikói táncos-koreográfus. Magyarországon kezd el először balettel és kortárstánccal foglalkozni, majd New Yorkban az Alvin Ailey Tánciskolában, a Broadway Dance Centerben és a Movement Resource-ben folytatja tanulmányait. Itt közel kerül az amerikai posztmodern tánchoz, amelyhez erősen kötődik jelenlegi stílusa. 2001-ben visszatér Mexikóba, ahol befejezi a koreográfusi szakot a Művészetek Nemzeti Akadémiáján. 2005-ben, Mexikóban szólójával, Fiatal Művész díjat nyer a Kultúrák és a Művészetek Nemzeti Alapjától. Ezt a darabot mexikói színházakon és fesztiválokon kívül bemutatták Madridban és Budapesten is. 2006-ban zsűritagként szerepel a TV2 Megatánc című műsorában. Az elmúlt években kortárstáncot tanított Budapesten és Mexikóban. 2007-ben az Athanor című táncfilmet rendezi meg Xilitlaban, a mexikói őserdőben. 2008-tól a Misero Prospero Project tánc-színház egyesület kreativ tagja.
KORTÁRS TÁNC - REALISE TECHNIKA
A Release Technika alapján, az órák alatt nagy hangsúlyt fektetünk az impulzus, a lendület használatára, a tér lendületes használatától a statikus pillanatokig, a súly és a mozgás közötti kapcsolatokra, felhasználva a fízika elemeit, valamint a centrifugális és a centripetális erőket, a gravitáció és a késleltetés, a dinamika és a statikus erők kombinációját.
Az órák célja nem kizárólag a tánctechnika elsajátítása, hanem saját fizikai állapotunk harmonizálása, a testtudatosság fejesztésén keresztül önmagunk mélyebb megismerése.
Ez a tréning ráébreszt a hátnak és a különböző izületek támaszkodási pontjainak helyes használatára a talajgyakorlatoknál, nagy hangsúlyt helyezve a légzési gyakorlatokra és elkerülve így a sérüléseket, elősegítve a test dinamikus mozgását egy látványos és csábitó kihívásban.
 

Fenyves Márk  
Fotó: Pelczer Dóra
(1973) vizuálisművész, mozdulatművész, orkesztész, koreográfus, pedagógus, kutató, szervező, látványtervező
Fotó: Pelczer Dóra
Fenyves Márk orchesztész - vagyis orkesztika tanár és művész. A Magyar Mozdulatművészeti Társulat alapítója és művészeti igazgatója, a Magyar Tánctudományi Társaság elnöke, az Orkesztika Alapítvány kuratóriumvezetője. Vizuális művész; a Magyar Iparművészeti Egyetemen diplomázott (MA), majd a Magyar Táncművészeti Főiskolán Moderntánc pedagógusként végzett. Mozdulatművész Esztétikus testképző - Kinetológus végzettségét 1997-ben szerezte meg (HIETE ma SOTE). Berczik Sára, E. Kovács Éva, Szöllősi Ágnes, Kármán Judit és Dr. Dienes Gedeon voltak mozdulatművészeti mesterei.

Kutatási területe a magyar moderntánc hagyományok elmélete, gyakorlata és azok története.

   
Egyetemi oklevél MA (1998 MIE), Mozdulatművész, Esztétikus Testképző - Kinetológus (1997 MMKE-HIETE), Moderntánc Pedagógus (2006 MTF).
A magyar mozdulatművészet utolsó képviselőinek egyike. Pécsi képzőművészeti tanulmányai (1987-91) után Eck Imre koreográfiáinak hatására kezd táncolni.
Orkesztika tanulmányok Tatai Mária (1991-1995), Keresztúri Ildikó (1992-1993) és Dr. Dienes Gedeon (1995-2005). A mozdulatművészetet eredeti forrásból sajátítja el, Berczik Sára növendéke (1995-1999); és E. Kovács Éva, Szöllősi Ágnes, Kármán Judit, Egri Zsuzsa, stb.. 1994-től kortárstánc és klasszikus tánctechnikákkal ismerkedik (Gálik Éva, Hargitai Ákos, Fülöp Viktor, Kolozsvári Dóra, Goda Gábor, Lőrinc Katalin, Ide van Heiningen, stb.). 1993-tól fénytervezést tanul: Király Sándor, Polgár Csaba, Árvai György, Kovács Gerzson Péter, Ross Cameron. 2001-2005 MTF pécsi tagozat: Bólya Annamária, Földi Béla, Fejes Ádám, Gaál Mariann, Lovas Pál, Molnár Éva, Szigeti Oktávia, Uhrik Dóra, Kircsi László, Kéri Katalin, Fükéné Walter Mária.
Táncosként, elsőként az Orkesztika Mozdulatszínház tagja (1992-05), majd Dekadance és más csoportok. A mozdulatművészet megőrzése és fejlesztésének céljából Pálosi Istvánnal létrehozza a Duncan-Dienes Orkesztika Iskolát (1997), Mozdulatművészeti Stúdiót (2001), valamint a Még 1 Mozdulatszínházat (1995), melynek művészeti vezetője, táncosa, koreográfusa és látványtervezője .
Pedagógusként 1992-től orkesztikát, mozdulatművészetet, táncelméletet és történetet, művészettörténetet, képzőművészetet tanít Magyarországon és külföldön, 2002 óta rendszeresen a PPKE-BTK-n és a SOTE-EFK-n. Külföldön: Moszkvában, Varsóban, Prágában a Duncan Center Conservatoryban tanított.1994-től szakértőként és előadóként részt vesz több pedagógiai, művészeti, kutató- és múzeumi intézmény szakmai programjában.
Tánckutatóként szakterülete a magyar moderntánc módszertani és pedagógiai sajátosságai, elmélete, gyakorlata és története. Számos kiállítás, és kiadvány szerkesztője.
1997 óta aktív szerepet vállal a szakmai közéletben.
Tisztségek: Kortárs Táncszínházi Egyesület vezetőségi tag (1997-02); Orkesztika Alapítvány kuratóriumvezető (1998-); a Magyar Tánctudományi Társaság elnöke (2004-).
Főbb Publikációk: Mozdulatművészeti Sorozat (1999-től 7 kötet), A Dokumentumok tükrében (2005).
Díjak: Alternatív Színházi Szemle (2000, 2001, 2002, 2006), Különdíj veszprémi III., IX. Országos Kortárs Összművészeti Fesztivál, A Tánc Fesztiválja (2000, 2006). Fülöp Viktor tánctudományi ösztöndíj (2005). Táncművészetért díj - Magyar Táncművészek Szövetségének díja (2006)


részletes életrajz


MOZDULATMŰVÉSZET- ORKESZTIKA
/alapozó szint

Az általam tanított orkesztika és mozdulatművészet szigorúan a Dienes - mozdulatrendszer elméletére épül, a gyakorlatban ezt ötvözöm a tradicionális technikákkal, a mozdulatművészet más klasszikusaitól főként a Berczik Sárától tanultakkal, és saját tapasztalataimmal.

Óráim célja: pl. testtudatosítás, térérzékelés, időérzék, dinamikai érzet fejlesztése, személyiség formálás, sok minden más amit mozdulattal tanítani lehet. Olyan egyszerűnek látszó - és pontosan ezért igen nehéz - dolgokat tanulunk meg, mint az állás, járás, stb. Igazi alapozó óra. Más órákkal ellentétben szinte mindig más és más gyakorlatokkal közeledünk a mozdulatokhoz.

Növendékeim szerint ez az igazi különlegessége a tanfolyamnak: sosem lehet tudni, hogy mi lesz a következő órán, mindig mást tanulunk, aszerint hogy éppen mire akarom ráéreztetni a tanítványokat.

MOZDULATELEMZÉSEN ALAPULÓ STRUKTURÁLT IMPROVIZÁCIÓ - KOMPOZÍCIÓ

Óráim általános célja: pl. testtudatosítás, térérzékelés, időérzék, dinamikai érzet fejlesztése, személyiség formálás, sok minden más amit mozdulattal tanítani lehet. Más órákkal ellentétben szinte mindig más és más gyakorlatokkal közeledünk a mozdulatokhoz.

Ezen a rövid kurzuson a struktúra és analízis felől közelítünk a komponáláshoz.

Elméleti bázisnak Dr. Dienes Valéria Orkesztika rendszerét - mozdulatelméletét használom.

Igény esetén lehetőség van önálló munkára és demonstráció-bemutató tartására a kurzus lezárásaként.

   
foto: Jókuti László
MOZDULATMŰVÉSZET gyerekeknek
(5-12 éves gyerekek számára)
(érdeklődés esetén indítjuk)


Az órák célja, a mozgás, a tánc megszerettetése, a kreativitás és a tudatosabb testhasználat fejlesztése, játékos és gimnasztikus feladatokkal.
A foglalkozásokon fontos szerepet kap a téri formák, alakzatok, zenei kompozíciók a képzelőerő - kreativitás fejlesztésében. A foglalkozás elsődleges célja a tánc, mozgás zene öröme és megkedveltetése a gyerekekkel, mindemellett azonban jó alapot teremt a későbbi mozgásos tevékenységekhez.

LÁTÁS - MOZDULAT - TÉR
(érdeklődés esetén indítjuk)

A vizuális művészet két nagy területe a mozgás és a képiség. Lassan 21 éve foglalkozom e két terület tanulmányozásával. Kurzusomon közös gondolkozásra hívom mindazokat, akik tapasztalatot kívánnak szerezni a látás, a tér és a mozdulat együttalkalmazásának lehetőségeiről, a stúdiószínpad technikájával.

RENDHAGYÓ TÁNCOS TALÁLKOZÁSOK
TÁNCELMÉLETI ÓRÁK
(érdeklődés esetén indítjuk)  
 

Mozdulattörténet - táncproblematika; mozdulatelmélet - mozdulatelemzés; művészettörténet - stílusmorfológia; vizualitás és dinamizmus

FÁTYOL TECHNIKA
(érdeklődés esetén indítjuk)
Fotó: Kőműves Kata (kandArt)
FÉRFI TESTKÉPZŐ GIMNASZTIKA

Minden fiúnak és férfinek, akik szeretnének egészségesen élni, karbantartva testüket - lelküket, megmozgatva minden izomcsoportot és izületet, figyelembe véve a természetes emberi adottságokat, mellőzve minden nagyobb túlterhelést és túlzott izomfejlesztést.

 

 
FÓRIS ILDIKÓ  


Licensed Gyrokinesis Instructor

Gyermekkorom óta mozgással foglalkozom. Szertorna, karate és jóga után a kortárs tánc világában, mint eloadómuvész, tanár és koreográfus tevékenykedtem és számos magyarországi és külföldi produkcióban vettem részt. Táncpedagógus, természetgyógyász- reflexológus végzetségeim mellett 2005-ben kezdtem el GYROKINESIS® módszert tanulni.

GYROKINESIS

Gyrokinesis órán New Yorkban 1998-ban vettem részt először , azóta ajánlom mindenkinek. A módszer hatékonyságát nagyon hamar megéreztem: az egész testet megmozgatja minden egyes gyakorlatával, s nemcsak egy-egy izomcsoportra fókuszál. Légzésmintákkal kombinált ritmikus mozdulatsorai szabad utat nyitnak a gerincben megrekedt mozgásnak, masszírozzák a belső szerveket, pezsdítik a véráramot. Így erősíti, nyújtja és teszi rugalmassá, kiegyensúlyozottá a testet és a lelket. A megtanult gyakorlatokat alkalmazhatjuk otthon, vagy a munkahelyen is. 2007 óta tanítom, mint Licensed Gyrokinesis Instructor.

Bővebb információ és film ajánló:
http://gerinc.www.actel.hu/

 

GAÁL MARIANN  

TANULMÁNYOK: A Pécsi Művészeti Szakközépiskola Tánctagozatának elvégzése után (1989-1995) a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán kezdtem meg tanulmányait.
Az 1996 és 1997 közt eltelt egy évet Bécsben töltöttem (T-junction, Beers Dance Academy), ahol megismerkedtem különböző moderntánc technikákkal. Emellett elsajátítottam a flamenco táncműfaj alapjait is.
A tánc, a mozgás terápiás úton való felhasználását, analizálását a CITA szervezésében három éves táncterápiás képzés keretében ismertem meg (1996 - 1999).
1998-2oo2 között a Rotterdami Táncakadémián (Rotterdamse Dansacademie) végeztem tanulmányaim, ahol improvizáció - kompozíció és moderntánc – tanári szakon szereztem diplomát. 2007 ben az International Wellness Institute, Jóga instruktor képzésén szereztem képesítést.
2007 ben megszereztem az IWI- Padma Jóga oktató diplomát.
2008: SOTE, Testnevelési és Sporttudományi Kar, Egészségtan tanári szak diploma megszerzése
2008- SZFE Doktori Iskola megkezdése, téma: németalföldi minimalista táncfilm alkotók, témavetezető: Grünwalszky Ferenc
MUNKAHELYEK: Pedagógia pályafutásom Hollandiában kezdődött. Különböző céllal és konstrukcióval működő iskolákban/intézményekben más -más korosztályt és célcsoportot tanítottam különböző táncműfajok elsajátítására. (Theaterschool Hofplein, (Rotterdam), Stichting Basta, (Leiden). Ex -nunnc, Korzo Theater, (Den Haag), Rotterdamse Consevatorium, (Rotterdam) Zeeland -Dans, (Middelharnis).
2002-2004 között, a Pécsi Művészeti Szakközépiskola Tánctagozatán különböző modern tánctechnikákat, így Graham technikát, Lábán elmélet szerinti improvizációt és Európai Moderntánc technikát tanítottam. 2002 ótal a Táncművészeti Főiskola alkalmazásában dolgozom, mint modern tánc pedagógus, főiskolai adjunktus. 2005-2006-ban Cunningham technikát tanítottam a Budapest Tánciskolába. 2002-2005 között rendszeresen tartottam improvizáció és Graham technika órát amatőröknek és fél profiknak a Mozdulat Művészeti Stúdióban, Budapesten. 2008 őszi szemeszterében a Perfomershouse (Dánia, Silkeborg) táncszak vezetője voltam.
A tanítás mellett, mint koreográfus és kísérleti táncfilm rendező tevékenykedtem. Cilia Hogeizellel közösen rendeztem és koreografáltam Mozart Varázsfuvoláját (2oo1, Rotterdamse Conservatorium), valamint egy klasszikus opera duett–válogatást (2oo2, Rotterdamse Conservatorium) és Brecht Koldusoperáját (2oo2, Rotterdamse Schouburg). Kisebb etűdök készítésével főként a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában foglalkoztam. Saját, hosszabb lélegzetvételű, egyéni projectjeim is készültek. 2003-ban Hármas Függelék (Művészetek Háza, Pécs, MU Színház, Budapest), illetve 2004-ben Triplex (Millenáris Park, Budapest) címmel.2006-ban az Őszi Fesztivál keretein belül Párninczky Andrással közösen hoztuk létre Kő-papír-.. című darabunkat. Melynek folytatását a …Papír-Olló t 2007 májusában a Dániai Silkeborgba, aug 31. én a Millenáris parkba mutattunk be, majd decemberbe az Új berlini Magyar ház megnyitóján szerepelt a darab. 2008 őszén volt a premierje a Pécsi Balettnek készített Chance operation-nek (Pécs PNTT, Budapest Mu Színház, Pécs Tavaszi Fesztivál)
Filmjeim: Voules –vous Danse, 2ooo . Lepke, 2oo1 Door Quatrologie, 2oo2 Hollandiában készült filmjeim számos holland fesztiválon kerültek bemutatásra. 2008 Barbakán, ( Budapesti Őszi Fesztivál, Duna Tv, stb)
Zsűritem számos TOSZ vesenyen és többször vettem részt a SzólóDuó Fesztivál zsűri-grémiumában is.
Tánckritikáim jelentek meg a Balkon, az Ellenfény és a Jump című folyóiratokban (1998).
Ösztöndíj: Fülöp Viktor Ösztöndíj- Moderntánc pedagógus irány (2004)
Tisztségek: Nemzeti Kulturális Alap Táncművészeti Szakkollégium Kurátor (2005-2006)
IMPROVIZÁCIÓ-KOMPOZÍCIÓ WORKSHOP
A strukturált improvizáció workshop a mozgást a tér-idő-test-erő felbontásában vizsgálja. Ennek alapján meghatározott gyakorlatok keretein belül ismerteti meg a résztvevőt a mozgás sokféleségével, variabilitásával. A workshop, amennyiben időnk engedi, tartalmazni fog némi kompozíció elméletet is, mely integrálja a különböző művészeti ágak kompozíció elméletében felhalmozott tudást.
A módszer megismerése fontos támaszt nyújthat bármilyen kreativitást és struktúrát ötvöző problémára, legyen az színházi, vagy egyéb keretbe ágyazva.

IMPROVISATION & COMPOSITION

The structural improvisation is analyzing movement in the correlation of space-time-body-strength. On this basis the workshop’s guiding the participants in the world of the movement with all of its kinds and variability. The workshop will contain a few words about theory of composition (it’s time-dependent), which integrates the collected knowledge of theory of composition in several special art departments.
The cognition of this method can give an important basis for all problems in the circle of creativity and structure, on the field of theatre or any other departments.

KEZDŐ HATHA JÓGA

A kurzus során az Iyengar féle hatha jóga alapjait ismerhetik meg a résztvevők. Ez az irányzat nagy hangsúlyt fektet a test tudatosítására, az ászanák (jóga pozíciók) minél tökéletesebb kivitelezésére.
A részvétel sem korhoz, sem előképzettséghez nem kötött.

 

ROBERT G. GORGEY  

Végzettségei: Klasszikus és modernbalett, amerikai jazztanc-musical instructor/ táncmester-koreográfus

Iskolák: Klasszikus és Modern Tánc Akadémia, Neubert Ballet,
Kirov Balett több kurzus, Studio Maestro, Luigi Jazz Centre, Alvin Ailey stb.

Munkák: Budapest, Bécs, Róma, Firenze, Koppenhága, Köln, New York
Zenés színházak, Opera-Operett, Revü-Varietté, Gála-műsorok...TV és filmek, mint táncos és koreográfus

AMERIKAI JAZZTÁNC
az eredeti Broadway-Hollywood-i jazz-musicaltanc / Gene Kelly, Bob Fosse, Jerome Robbins stb. Luigi technika, stílus és koreográfiák

 
A kurzus célja: gyakorlati és elméleti - klasszikus ballett alapokra helyezett - alaptréningen keresztül, megtanitani a tanulókat az amerikai jazz-musicaltánc /színpadi tánc /theatre dance/ alapjaira és technikájára az emberi test természetes mozgásrendszerén keresztül!

Jazztanc pózok/ Luigi attitude.../ kartartások/ port de bra /, mozdulatok egy izolációs rendszeren/ contraktion-relese/ keresztüli izometrikus kikepzése a testnek a speciális amerikai jazztánc technika elsajátításhoz. A mozdulatsorok értelmi és érzelmi megértése, begyakorlása. A mozdulatok, kombinációk a zenével összhangban történő és az azt kifejező, megjelenítő mozgás, tánc szabályozott/ koreográfia/ és konstruktív, improvizatív megjelenítésének megtanítása.
 

GRECSÓ ZOLTÁN  
Fotó: Lékó Tamás

(1983) Szentesen született. Érettségijét a szentesi Horváth Mihály Gimnázium Speciális Tantervű Drámai Tagozatán szerezte. Majd a linzi Anton Bruckner Magánegyetem kortárstánc szakán végzett. 2004-től a városi színház (Landestheater Linz) társulatában, 2005-től az Artus előadásaiban táncolt. 2006-tól a MU Terminál Kutatási ösztöndíj programjában vett részt. A színház mellett heti 24 órában táncot tanít. 2007 júniusától a mai napig a Frenák Pál Társulat táncosa.
A GRAVITÁCIÓ RITMUSA
Az órák során a release alappilléreire helyezett mozgás technikával ismerkedhetnek meg a résztvevők, amelyek a jóga pozícióiba kifutó, aktív-passzív nyújtásformákat magába foglaló, dinamikus mozgásesszenciákat mélyítenek el. Alapvető formákból és elemekből kiindulva fogalmazzuk újra az ökumenikus mozgás, a belső harmónia, a támasztó és dolgozó, végtelen hosszú egyenes, a round de jampe és a Newton-ritmus fogalmát.
A föld és az emberi test között feszülő kontaktusban is, a legfontosabb Önnön súlyunk milliméterről milliméterre történő kontrolálása, akár állva, akár fekve. A test nem hazudik, a mozdulatok ritmusa, mint Newton golyók, mindig a gravitáció ritmusát keresik s a táncosnak ismernie kell, éreznie az őt körülvevő világ minden egyes négyzet centiméterét.
Az elemi készségfejlesztő mozgásformák komplex folytonosságra tesznek szert az izolált végtag és gerinc koordinációs gyakorlatok beépítésével, a koncentrált lélegzés és a plasztikus testtudat megélésével. Koreográfiáim közvetlen, folyékony, de dinamikus mozdulatok elegye, tánctanításom filozófiája hogy a nyugodt test nemcsak hihetetlenül gyors tud lenni, de könnyedén kezeli a gravitáció okozta helyzeteket, újrahasznosítja a keletkező energiákat és felhasználja a tőle függetlenül is rendelkezésre állókat. A táncóra utolsó harmadában koreográfiát tanulunk. A koreográfiával mindig az adott szabályszerűségek alkalmazása, megértésének mélyítése a cél.
A GRAVITÁCIÓ RITMUSA Táncolni olyan, mint létezni, a mozdulat akkor jó, ha minden sallangtól mentes, őszinte és önmaga . Az érzések és emóciók csak megszületnek. Nincsenek szerepek, hanem valódi érzelmeket élsz meg. Akkor igazán jó, ha észre sem veszed, hogy megtörténik. Nem erőszakolod meg a mozdulatot, nem befolyásolod merre menjen, egyszer csak elsuhan melletted a karod.
A testünk pedig tökéletes és önmagába hordozza a táncot. Csak behajlítjuk és kinyújtjuk ennyi az egész.
A hóesés is tánc, mert mozdulat, időben, térben.
Nincs rossz, csak más.
A tánc témája a tánc maga, hangsúlyozottan fizikai, az alkotás pillanatának ritmusára és érzelmére épül.
 

GYULAVÁRI ÁGI  

Tánc- és mozgásterapeuta (1982)
6 éves kora óta foglalkozik tánccal. A balettől a jazz táncon és kortárs technikákon (Limón, Cunningham) keresztül vezetett útja az improvizáció, afrikai kortárs tánc, fizikai színház és a capoeira világába. 2006-ban Budapesten végzett pszichológusként, majd 2009-ben szerzett mesterképesítést a londoni Goldsmith’s egyetemen, mint tánc- és mozgásterapeuta. Előadóművészként dolgozott többek között Berger Gyulával, Lakat Andreával Budapesten, illetve Dujdao Vadhanapakornnal, Konstantinia Vafeiadou-val Londonban. Angliai tanulmányai és terápiás munkája során mélyült el a Lábán mozdulatrendszerben (LMR). A nyugati tánctechnikák tudását indiai tartózkodása során ötvözte a keleti testtudati módszerek (meditáció, jóga, butoh) bölcsességével. A kurzus során a résztvevők a Lábán rendszer szempontjait használva egy szabad alkotó folyamaton keresztül haladnak a test és a tudat integrációja felé.
TUDATTÁNC LÁBÁN NYOMÁN
Az órák mélyebb betekintést adnak a tánc, színészet és a táncterápia világában forradalmi jelentőségű Lábán mozdulatrendszerbe (LMR). Lábán és tanítványa, Bartenieff nyomán feltárjuk légzésünk, testtartásunk, mozgásfejlődésünk, térhez való viszonyunk, mozdulataink jellegzetességeit, ami az óra második felében egyéni és csoportos kreatív alkotó folyamattá alakul. A közös kutatómunka során a résztvevők megfigyelhetik a testükből természetesen fakadó mozdulatokat, és segítséget kapnak ahhoz, hogy a számukra nehézkesebb mozgások is természetessé váljanak. Ez a tapasztalat elvezethet minket egy mélyebb, tisztább és tudatosabb kapcsolathoz saját testünkkel és önmagunkkal.
 

HARASZTI-ZWIEP ADRIENN

 
Tanulmányait a berlini balance1 Táncakadémián kezdte (1996-1999), 2001-ben pedig diplomát szerzett a Rotterdami Zene- és Táncművészeti Főiskola táncművész szakán. Azóta is szabadúszó táncművészként és alkotóként dolgozik. Számos produkcióban vett részt hazánkban, Németországban és Hollandiában. A hazai koreográfusok közül szerepelt Juronics Tamás, Kun Attila, Berger Gyula, Nagy Andrea, Gaál Mariann és Pálosi István darabjaiban.

KORTÁRS TÁNC

Órái a modern tánctechnikák és saját mozgásvilágának, stílusának ötvözetei. Az órák célja a testtudatosság, a térhasználat, a koordináció és a test fizikai fejlesztése, de ami a legfontosabb: a mozgás és a zene öröme, felszabadító élménye.
A bemelegítő gyakorlatokat technikai tréning, erősítés és nyújtás, majd koreográfia betanulása követi.
 

HARGITAY ÁKOS  

(1964)

A táncparkett ördögeként családi és baráti körben nagy sikereket arat16-18 éves kora között, amelynek hatására előbb break-tánccal, majd jazz-tánccal kezd foglalkozni 1984-ben. Utóbbit Jeszenszky Endre és Kriszt László szárnyai alatt. Végig száguld a színházi tánc színpadain (Ének az esőben - Operett Színház, Cats - Madách Színház, West Side Story - Vígszínház, Bicska Maxi - Menahem Golan musical film) míg nem az ún. kortárs tánc magába szippantja. Tagja lesz a legendás Berger Táncegyüttesnek, majd a 80' évek végén külföldre megy dolgozni különböző társulatokkal és koreográfusokkal, mint pl.: a világhírű Sasha Waltz & Guest.
2002-től a Magyar Táncművészeti Főiskola moderntánc koreográfus szakára járt. 1989 óta dolgozik különböző kortárstánc koreográfusokkal és tánccsoportokkal itthon és külföldön egyaránt (Berger Gyula, Artus - Goda Gábor, Gál Eszter, Szabó Réka, Lőrinc Katalin, Rókás László, Nagy Zoltán, Dékány Edit, Willi Dorner, Sasha Waltz, DavidZambrano, Bertl Gstettner-Tanz Hotel, Micha Purucker, Silvia Both, Mark Tompkins és mások).
1994-2000 között a világhírű Sasha Waltz & Guest két darabjával a Twenty to eight és a Tears break fast cíművel bejárja a világot. 1996-ban David Zambrano Amszterdamba, Brüsszelbe majd New Yorkba hívja dolgozni a kísérleti Ballroom projectjébe, amelyet 1997-ben mutatnak be New Yorkban a Szent Mark Templomban!
1996-ban az osztrák Michaela Pein-nel megalakítják a Kettő az Egyben azaz two in one nevű társulatukat és megkoreografálják első röviddarabjukat Fokhagymás csók (garlic kiss) címmel.
Ákos az eltelt 10 év alatt számos projectet készített és táncolt végig Michaelával. Lassan kiérdemlik a legrégebben alkotó páros címet.
Érdeklődése mostanában az extrém sportok és a táncimprovizáció tanulmányozása felé fordult és élénken érdeklődik a tánc tanítása után is. Tanított Győrben a Képző és Táncművészeti Iskola nyári kurzusán kontakt táncot. A Mozdulatművészeti Stúdióban pedig az általa kifejlesztett body stunt technikát Szabad tánc címmel tanította, de megfordult az Egészségügyi Főiskolán, mint kontakt tánc tanár illetve a linzi Bruckner Egyetem tánctagozatán tanított partner munkát(partnering).Sőt megfordult egy egyhetes workshop erejéig a Pécsi Balettnál is. Továbbra is tanít a közetkező helyeken Anton Bruckner Private University Linz, SEAD Salzburg, TQW, Cie.Willi Dorner, Orkesztika Alapitvany Budapest.

BODYPARKOUR(a)

a kurzus 10 fő előzetes jelentkezése esetén indul
Bodyparkour, Hip-hop és Hop-hip valamint könnyű akrobatika és persze
jellemző módon egy kis földmunka lapát nélkül, de irtó jó zenékre...

Nos, akinek mind ez felkeltette az érdeklődését szeretettel várom
izzadni és élvezni a kortárstánc nyújtotta mozgás-kikapcsolódást vagy
bekapcsolódást valami egészen speckó dologba, amit én szerényen úgy
hívok BODYPARKOUR(a).

DANCING CAPOEIRA & EASY ACROBATIC

Közép-haladó és haladó táncosoknak, tánc szerelmeseinkek.
 

HÁMOR JÓZSEF  
Fotó: Kővágó Nagy Imre
(1977)

Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc és színpadi tánc tagozatán végzett (1990-1994).
Táncos pályafutásának állomásai: Mecsek Táncegyüttes (1981-1990); Magyar Fesztivál Balett (1995-1996); Experidance (1997-2000); Frenák Pál Társulata (2000-2001); Budapest Táncszínház, Strike Színház (2001-2002); Miskolci Táncszínház (2002-2003); Gangaray Táncszínház művészeti vezetője 2003-tól. 2002-től önállóan alkot a Gangaray Táncszínház (2004-), a MU Terminál (2005-) és a Közép-Európa Táncszínház (2006-) számára.
Pedagógusként 2000-től a Budapest Tánciskola vendégtanára. 2004-ben a Szigligeti Táncszínháznál vendégtanár. Hivatalos tréning vezető a PR-Evolution Company-nál, a Szegedi Kortárs Balettnél és Bozsik Yvette Társulatánál (2005-2008). A Közép-Európa Táncszínház képzés vezetője és a MU Terminál szakmai vezetője 2006-tól.
Díjai: Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíjas koreográfus (2004, 2006). SZASZSZ legjobb koreográfusi díj (2006); 13. Veszprémi Táncfesztivál "legjobb koreográfus díja" (2008). Az évad legjobb táncosa 2007-ben.

KORTÁRS TRÉNING

"Az órák során célom a koordinációs képesség, a testtudat és a ritmusérzék fejlesztése a tánc nyelvén keresztül. A tréninggyakorlatok, a tánckombinációk, és a kisebb koreográfiák által szeretném a résztvevőket egy "kellemesen kemény" fizikai élményben részesíteni."

 

HOLB IBOLYA

 

Holb Ibolya (1970, Debrecen) modern tánctanár, koreográfus, a Modern Tánc-Játék Stúdió alapítója és vezetoje 1989 óta Debrecenben. 1992-ben végezte el a Modern Tánc oktatói képzést Budapesten, melyet a TOSZ és a MMI szervezett. Ugyanitt 1992-1994 között részt vett a koreográfiai muhely továbbképzésen is. 2004-ben a Magyar Táncmuvészeti Foiskola Moderntánc pedagógus szakán is diplomázott.

KORTÁRS TÁNC

Az óra gyakorlatait összetett kombinációk, folyamatos mozgáskötések, gyors váltások jellemzik. Kortárs táncórám célja elsősorban a közös táncélmény megteremtése. A tréning során megtanult kötött mozgásanyagban az egyéni lehetőségek is megnyilvánulhatnak.
 

HUCKER KATALIN  
Fotó: Kirschner Anna


(1980) A Győri Balett és Vizuális Szakközépiskolába járt (1995-96), majd a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában végzett (1996-2000).
Vendégtanárokkal, illetve kurzusokon folytatott munkát: Végvári Zsuzsanna, Egerházi Attila, Nagy Zoltán, Juhani Teräsvuori, Raza Hammadi, Joseph Thmim, Myriam Naisy, Bill De Young, Sárközi Gyula, Pongor Ildikó, Eichner Tibor, Venekei Marianna, Tihanyi Ákos, Molnár Éva, Papp Tímea, Gálik Éva, Angelus István, Földi Béla, Fejes Ádám.
A Budapest Táncszínház (2000-2001), majd a Pécsi Balett tagja (2001-2005). 2005-től szabadúszó, Máthé Gabriella, Magyar Mozdulatművészeti Társulat, Egerházi Attila, Bata Rita, Mándy Ildikó koreográfiáiban táncol.

MODERN TÁNC

Modern tánc stílusok ötvözetéből épül föl az óra, a több éves táncos múltjából építkezve. Órái első felében modern tánctechnikai-tréningben, a második részben pedig egy lendületes, dinamikus koreográfia tanulásában vehetnek részt az érdeklődők az előtte tanultak alapján
 

ISIRA MAKULOLUWE (GB)  

Isira Makuloluwe Sri Lankán született 1969-ben, brit állampolgár, bár 1998-tól 2008-ig Franciaországban élt, ahol a VIVID tánctársulatot nyolc éven keresztül vezette. Jelenleg Londonban él, a dancetheatremedia.com vezetője, de továbbra is dolgozik a francia társulattal, koreografál független területen több balett és kortárs társulatnak. Legutóbb a Geneva Balettnek alkotott.
Tanulmányok: 1993-1994 Alvin Ailey American Dance Centre (USA)- Ballet, Graham, Horton and Dunham techniques. 1992-1993 Fundaçion Helios Academia de Ballet, Córdoba Spain. Bournonville Ballet technique with Manola Asensio. 1989-1991 London Studio Centre- Ballet, Jazz, Cunningham and Graham Techniques. 1989-1991 University of London Queen Mary and Westfield College BSC. Honours Molecular Biology. 1982-1992 Hip Hop and Breakdancing through school years
A következő társulatoknál dolgozott táncosként: 2005-2006 Cie La Baraka (Abou Lagraa)
2001-2004 Cie Beau Geste (Dominique Boivin)- vendég művész; 1998-2000 Musical Notre Dame de Paris – szólista (Choreography Martino Muller, direction Gilles Maheu); 1996-1997 Ballet Gulbenkian Project Upe Dança, Portugal. Repertoire of Vasco Wellenkamp. 1995-1996 Ballet Nurenberg, Germany - szólista. Repertoire of William Forsythe, Amanda Miller, Rui Horta, Jean Renshaw
1994-1995 Dallas Black Dance Theatre. Repertoire of Alvin Ailey, George Faison, Talley Beatty, Lester Horton. 1993-1994 William Louther Repertory Ensemble, London, UK. Repertoire of Alvin Ailey, Talley Beatty, Donald McKayle.
Bővebb információk és videók: http://www.dancetheatremedia.com/
RELEASE TÁNC ÉS KOMPOZÍCIÓ
"Az óráimon kombinálom a szabad, improvizációs nézőpontot és a release táncot verbális megközelítésen keresztül, instrukciókat adva a résztvevőknek. Például: csont tudatosság, kapcsolt mozdulat minőség, gerinc idegei és légzési utak. Az instrukciók követése belső vizualizációhoz vezet, ami közben kiürül a feszültség és a mozdulatok irányítanak. Ekkor bemutatok egy fix mozdulatsort, rövid koreográfiai frázissal befejezve, hogy megerősítsem ezeket az alapelveket. Az óra a mozdulattudatosság alapelveire épül, a gerinchez és a múltamhoz kapcsolódóan. Molekuláris biológus voltam, mielőtt táncoltam, ahol időnként fejlődési genetikával foglalkoztam."
 

 
Juvancz Bea  

Pedagógus, Testnevelő, Esztétikus testképző - Kinetológus

Testnevelőként találkoztam először 1997-ben a mozdulatművészettel, amelytől az első pillanattól kezdve el voltam bűvölve. Elvégeztem a Magyar Mozdulatkultúra Egyesület kétéves esztétikus testképző tanfolyamát, ahol olyan kiváló tanároktól tanultam, mint Berczik Sára, E.Kovács Éva, Kármán Judit, Szöllősy Ágnes,dr. Dienes Gedeon, Pálosi István és Fenyves Márk.
A Mozdulatművészeti Stúdióban 2001 óta tartok esztétikus testképző órákat azoknak, akik egészségesen és szépen szeretnének mozogni, kondíciójukat növelni, alakjukat és lelküket harmonikussá formálni. Az órákon a mozgás öröme fejleszt, testtudatot épít, magabiztossá tesz, ezzel személyiségformáló hatása is van.

MOZDULATMŰVÉSZETI TESTKÉPZŐ GIMNASZTIKA
Hölgyeknek, Asszonyoknak

Mindenkinek, aki egészségesen és szépen szeretne mozogni, kondícióját növelni, alakját és lelkét harmonikussá formálni, mindenféle művészi, sport és színpadi kötelezettség nélkül, csupán a mozgás öröméért.

 

 

KÁLMÁN FERENC  


Korábbi pantomim és amatőr színházi tanulmányok után, 21 évesen iratkozik be Jeszenszky Endre magániskolájába, ahol balettet, jazztáncot és partner technikát tanul. Itt kerül látóterébe a Magyarországon ekkor még teljesen ismeretlen amerikai modern tánc, és itt találkozik Angelus Ivánnal és Berger Gyulával, akikkel a következő évtizedben szoros munkakapcsolatban áll. 1980-ban mozgás improvizációs kutatásba és művészi együttműködésbe kezd Angelus Ivánnal. Együtt alapítják 1983-ban a Kreatív Mozgás Stúdiót, melynek 1990-ig egyik vezető tanára. 1986-1991-ig a Berger Táncegyüttes tagja, ahol ezidőben a modern táncot és különböző etnikus hagyományokat ötvöző, elmélyült kutató, stílusteremtő munka folyik, Berger Gyula vezetésével. A 90-es években Sebastian Prantl (Bécs) és Rhys Martin (Berlin) koreográfusokkal alakul ki hosszabb munka kapcsolata, de táncol több magyar és külföldi koreográfus projekjeiben is (pl.: Goda Gábor, Gold Bea, Hargitai Ákos, Dani Zoltán, Gál Eszter, Berger Gyula, Ladjánszki Márta, Diane Elliot, Daniel Lepkoff, Vicky Shick.
Érdeklődése - részben művészi, részben pedagógiai kérdések mentén – egyre inkább az un. testtudati technikák felé fordul. 1991-1997 között létrehozza és vezeti a (kezdetben a MU Színházhoz kapcsolódó, majd önállóan működő) Kortárs Táncműhely Programot, ahol napi rendszerességű, egész éven át tartó szakmai programot szervez a kortárs tánc és a mozgásterápia művelői számára. 1992-ben részt vesz a Magyar Mozgás és Táncterápiás Egyesület megalapításában, ahol 1997-2001 alelnök. 1995-98 között elvégzi az amerikai The School for Body-Mind Centering képzési programját, majd 2000-2001-ben természetgyógyász működési engedélyt szerez az Egészségügyi Továbbképző Intézetnél.
2003-ban csatlakozik a Bóta Ildikó által alapított Tánceánia Együtteshez, amely egészséges és halmozottan sérült részvevőkkel hoz létre táncelőadásokat; halmozottan sérült gyerekek és felnőttek mozgásterápiás programjában dolgozik a Magyar Bliss Alapítvány Kisegítő Kommunikációs Oktatási Központjában; terápiás munkában együttműködik Dr. Merényi Márta pszichiáterrel; önálló mozgásterápiás praxist tart fenn; tanít különböző, az improvizáció és a testtudat területét érintő kurzusokon (pl, Trafó, Kontakt Budapest, Pécsi Egyetem Posztgraduális Táncterápiás Képzési Programja).
ÁRAMLÓ FORMA  
ÁRAMLÓ TEST
Ritmusok, minőségek, mozgásminták
Az emberi test túlnyomó része folyadék, illetve víz. Minden sejt, szövet és anatómiai struktúra nagyobb részt vízből, kisebb részt a különbségek okát adó egyéb összetevőkből áll. A test felszíne alatt minden állandó változásban, áramlásban van, melyekre a folyadék közegeket leíró áramlástani törvények, és a vízi életformákra jellemző élettani megfigyelések érvényesek.

A műhelymunka során főleg mozgásban, és leginkább a folyadékmozgások kérdését szem előtt tartva látogatjuk végig testünk főbb anatómiai struktúráit (a folyékony szöveti kategórián kívülieket is), alkalmanként a sejtek szintjét is érintve. Megismerhetjük, hogy az egyes szervek, szövetek hogyan mutatkoznak meg, milyen sajátos színt, karaktert adnak mozgásunknak, hogyan befolyásolják jelenlétünket, érzelmeinket, tudatállapotunkat.

A gyakorlatok a Body-Mind Centering iskola szemléletét követve az élmények, az érzékek útján való közvetlen megtapasztalást, első sorban saját testünk, saját mozgásunk érzékelését, tudatosítását célozzák.
 

KATONA GÁBOR

 

(1971) Koreográfus, táncművész.

A Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc Tagozatán végzett 1991-ben,
majd a Zsuráfszki Zoltán által vezetett Budapest Táncegyüttes táncosa, koreográfus-asszisztense.
A modern tánc területén elsőként a Phobos Táncegyüttessel dolgozott.
2001-től 2006-ig a Közép-Európa Táncszínház tagja, melynek művészeti vezetője Horváth Csaba.
2006-tól független előadóként Bozsik Yvette, Duda Éva, Kovács Gerzson Péter, Topolánszky Tamás darabjaiban táncolt.
2003 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem vendégtanára.
2006-ban végzett a Magyar Táncművészeti Főiskola Koreográfus szakán.
2006-tól 2009-ig Árkosi Árpád, Andzrej Bubien, Eszenyi Enikő, Gothár Péter, Göttinger Pál, Kiss Csaba, Sopsits Árpád, Tasnádi István, Vidnyánszky Attila rendezők felkérésére prózai, illetve zenés előadásokhoz készített koreográfiákat.

Szakmai díjak:
A Népművészet Ifjú Mestere, 1999.
Fülöp Viktor ösztöndíj, 1999.
Molnár István Koreográfusi Verseny, Nívódíj, 2002.
Zalai Kamaratánc Fesztivál, Koreográfusi nívódíj, 2002.
Zalai Kamaratánc Fesztivál, Fődíj, 2004.
SzólóDuó 2005 Nemzetközi Tánc Fesztivál legjobb duó díj;
Passzázs pályázat egyik nyertese, 2005.
Harangozó-díj, 2005.
"Koreográfusként egy olyan formanyelvi világ kialakítására törekszem, amelyben a Kárpát-medence folklórjának mozgásanyaga, archaikus értékrendje ötvöződik mai színpadi kifejezési formákkal. Ennek a fúziónak a célja, hogy kiaknázza a néptáncból mint mozgásanyagból eredő dinamikai és ritmikai értékeket, és ezt az erőt párosítsa a kortárs tánc plasztikai gazdagságával. Számomra ebben a folyamatban az egyik legfontosabb szempont az organikusságra való törekvés."
KORTÁRS TÁNC
Fúzió - vegyülés, egyesülés, összeolvadás
A kurzus témája az a kölcsönhatás, amelyben a Kárpát-medence néptánc kincsének ritmikai, dinamikai és motívum világa ötvöződik mai táncnyelvek plasztikai, mozdulatkombinációs elemeivel. Elsődleges szempontja ennek a folyamatnak az organikusságra való törekvés. Ritmika. Dinamika. Plasztika. Néptánc előképzettség egyáltalán nem szükséges, mint ahogy "kopogós" cipő sem.

RITMUSKÖZPONTÚ DINAMIKUS TÁNCTRÉNING KEZDŐKNEK

A tréning a mozdulatok ritmikájára, dinamikájára helyezi a hangsúlyt. Mozgásanyagának forrása a Kárpát-medence táncfolklórja, mely a kortárstánc elemeivel organikusan ötvöződik.
 

Kármán Judit  

mozdulatművész, gyógytornász, mozdulatpedagógus, nyugalmazott főiskolai adjunktus

Mozdulatművészeti tanulmányait Kállai Lili iskolájában kezdte és 1949-ben a Tánc- és Mozdulatművész Tanítóképző Országos Tanfolyamon diplomázott. Később Berczik Sára mozdulatművész iskolájában tanult majd 1960-ban az ÁBI Balletoktatói Tanfolyamán szerzett balett diplomát. 1963-ig néptánc- és balettoktató és l950-ig a Berczik Pedagógus Tánccsoport fellépésein vett részt, majd Bartos Irén Tánccsoportjában (1995-52) és 1961-ig a Nemzeti Színház és a Madách Színház előadásaiban Eck Imre koreográfiáiban táncolt. Később elvégezte az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskola Gyógytornász szakát, ahol 1983-tól nyugdíjazásáig adjunktusként dolgozott a Fiziotherápiai Tanszéken és bevezette az Esztétikus Testképző Gimnasztikát (ETG) - tanítványai tovább folytatják - az esztétikus testképzés tanítását. A Magyar Mozdulatkultúra Egyesület alelnöke és tanára volt, majd a Magyar Mozdulatművészeti Társulat tréningjeinek vezetője és a „Mezítláb” c. produkció közreműködője. - Főbb kitűntetései: a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztje (2003). - Főbb művei: Módszerek múltja és jelene (1995), Esztétikus testképző gimnasztika (2003, 2005), Vázlatok Delsarte munkásságából (2005).

MOZDULATMŰVÉSZET


Gyakorlati óráim a komoly testképzés és testtudatosítás mellett, a mozgás örömére, a zene és mozdulatok összhangjára, mindig új és új mozdulatkombinációkra törekszik.

 

KOCSIS ANDREA

 

(1980)

2009-től a Magyar Mozdulatművészeti Társulat tagja.
A Magyar Táncművészeti Főiskola (1990-1994), majd a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskola tanulója (1995-1999).
Mesterei: Valentina Navajeva, Markó Iván, Keveházi Gábor, Sterbinszky László, Bretus Mária, Jónás Zsuzsa, Venekei Mariann, Feledi János, Földi Béla, Kun Attila, Demcsák Ottó, Kulcsár Noémi.
A Talentum (2000-2002), a Magyar Fesztivál Balett (2002-2006), a Budapest Balett (2006-2009) tagja. A következő előadásokban szerepelt: Romantiáda, Emberi Himnusz, Cain és Abel, Bolero, József és testvérei, Siratófalak, Romeoó és Júlia Jeruzsálemben. Carmina Burana, Városban, Csillagvárta, Levél Martha Grahamnek, Muszorgszkij: Egy kiállítás képei, Vivaldi: Négy Évszak.
Turnézott Olaszországban, Izraelben, Franciaországban, Kanadában, Mexikóban, Ausztriában, Svájcban, Belgiumban, Egyesült Államokban.
.

KLASSZIKUS BALETT

Az órákon elsősorban a klasszikus alapokkal foglalkozunk a természetes emberi mozdulatlehetőségek figyelembevételével, szabadabb értelmezésben és nem szigorú, kötött szabályok szerint. Az órák minden mozdulni és táncolni vágyó embernek szólnak, akik más mozdulatrendszert és tánctechnikát is szeretnének elsajátítani.
KORTÁRSTÁNC - Modern Tánc - GRAHAM, LIMÓN ALAPOKON

"Az óra elején lazítunk és bemelegítünk úgy, hogy megérezzük vérkeringésünket testünk minden zugában.
Ezt követően Graham-, Limon- technikából merített gyakorlatokat végzünk, ahhoz hogy megerősítsük izmainkat és fejlesszük testtudatunkat és koordinációs képességünket. Az óra utolsó 20 percében egy általam kialakított tánckombinációval foglalkozunk."

GYERMEK TÁNC
(5-12 éves gyermekek számára)

A foglalkozás célja a gyermek mozgásának, koordinációjának, rugalmasságának fejlesztése játékos feladatok segítségével. Ebben az időszakban még nem az adott mozgásminták elsajátításán van a hangsúly, sokkal inkább a gyermek saját adottságainak és kreativitásának fejlesztésén. A foglalkozásokon fontos szerepet kapnak a mesék, melyek alkalmasak a képzelőerő fejlesztésére, továbbá mértani formák, alakzatok, zenei kompozíciók. A foglalkozás elsődleges célja a tánc, mozgás zene öröme és megkedveltetése a gyerekekkel, mindemellett azonban jó alapot teremt a későbbi mozgásos tevékenységekhez. A mozgást rajzos feladatok és képben való komponálás egészíti ki, illetve teszi még izgalmasabbá a foglalkozást.

   
 

Kerényi Anna Zsófia  

19 éve kezdett táncolni, alapjait RSG csapatban szerezte, majd különböző táncstílusokkal ismerkedett (társastánc, rock’n’roll, néptánc, hip-hop), de a jazz, modern tánc és a musical áll hozzá legközelebb.
Hat éve ezzel a területtel foglalkozik, mestere Kocsis Tamás, de tanult pl. Raza Hammaditól, Szigeti Oktáviától is. 2007-2008-ban koreográfusként jegyzett egy, az országot bejáró Webber: Macskák musical előadást. Számos mesterkurzuson vett részt itthon és külföldön. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán, mint táncsport oktató szerzett oklevelet 2010-ben. 2011-ben biológus diplomát szerzett, jelenleg a a BME-TTK Kognitív tanulmányok mesterszakán tanul. 2008 óta tanít és koreografál rendszeresen.

Bevezetés a MUSICAL világába
Az órák során bepillantást nyerhetsz a musicalek sokszínű zenei- és mozgásvilágába - a lázadó Hairtől a Disney-musicaleken át a dögös Chicago-ig ismerd meg a színpadi tánc különböző stílusait! Hív a rivaldafény! Különböző bemelegítő- és nyújtási technikákat ismerhetsz meg, és a tánc alapjainak elsajátítása mellett változatos koreográfiákat tanulhatsz!
Várunk mindenkit szeretettel 14 és 99 éves kor között! Előzetes tánctudás nem szükséges!


 

Kovács Kata  

KONTAKT IMPROVIZÁCIÓ
Figyelem 1080°-ban és állítsuk a feje tetejére a világot!
Különböző repetitív, meditatív és dinamikus gyakorlatokon keresztül a figyelmünket a saját testünk működésére, majd a környezetre, társunkra és a csoportra irányítjuk. Ebben a kiterjedt figyelmi állapotban biztonságosan mozgunk a térben bármilyen irányban, akár fejjel lefelé lógunk a társunkon, akár azt se tudjuk pontosan, hol a kezünk, hol a lábunk...

A kurzus előképzettség nélkül is bárki számára nyitott.


TÁMASZKODJUNK (EGY)MÁSRA! -
FIZIKAI PÁRBESZÉD

Keressük a lehetőségeket... bárhol.
Elébe megyünk a gondolatoknak, az eltervezett cselekedeteknek.
Adunk a súlyunkból bárhova, amihez érünk; többet-kevesebbet, amennyi megfelel.
Felelősséget vállalunk magunkért.
Az órák során arra keresünk lehetőségeket, hogy átadjuk magunkat. Annak, ami jön. A felszabadultságnak... a táncnak... vagy akár a partnerünknek, partnereinknek.
Dolgozunk partnerrel és a környezettel, önmagunkkal; fizikai kontaktusban és a nélkül.
Az órát előképzettséggel, vagy a nélkül, mindenkinek szeretettel ajánlom, aki szeretné az örömöt és felszabadultságot a saját bőrén tapasztalni.
 

Kovács Vera  

táncos, táncoktató, koreográfus
2005-ben végeztem a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakán. 1998-99-ben Magyar Művelődési Intézet képzésében Moderntánc oktatói oklevelet szereztem. 13 évig voltam tagja, később tánctanára és koreográfusa a tatabányai Show-formációs táncegyüttesnek és művészeti iskolának. Ez idő alatt számos színházi produkcióban szerepeltem táncosként, statisztaként és koreográfus asszisztensként.
Tizenévesen szalontáncosként kezdtem, majd show-táncosként megismerkedtem nagyon sok stílussal (afro, flamenco, hastánc, jazz, butoh, salsa, argentin tango, samba, capoeira, modern- és kortárstánc).
2002 óta foglalkozom kontakt improvizációval és testtudati technikákkal. Elvégeztem Gál Eszter kontakt tánctanári képzését és azóta tanítok kontaktot, kreatív táncot gyerekeknek. Kontakt táncházat vezetek Györke Tímeával és Csuday Dórival szülőknek és csemetéiknek.
2005-ben alakult a Vera és az An:architects (ma már csak An:architect) zene- és mozgásimprovizációs csoportunk, amellyel számos fesztiválon részt veszünk.
A kontakt Budapest élet szervezője és a Workshop Company tagja.
TÁMASZKODJUNK (EGY)MÁSRA! - KONTAKT TÁNC

Keressük a lehetőségeket... bárhol.
Elébe megyünk a gondolatoknak, az eltervezett cselekedeteknek.
Adunk a súlyunkból bárhova, amihez érünk; többet-kevesebbet, amennyi megfelel.
Felelősséget vállalunk magunkért.
Az órák során arra keresünk lehetőségeket, hogy átadjuk magunkat. Annak, ami jön. A felszabadultságnak... a táncnak... vagy akár a partnerünknek, partnereinknek.
Dolgozunk partnerrel és a környezettel, önmagunkkal; fizikai kontaktusban és a nélkül.
Az órát előképzettséggel, vagy a nélkül, mindenkinek szeretettel ajánlom, aki szeretné az örömöt és felszabadultságot a saját bőrén tapasztalni.
 

KULCSÁR VAJDA ENIKŐ  

A Budapest Tánciskola elvégzése után három évig a Közép-Európa Táncszínház tagja volt. Szabadúszóként dolgozott a Szegedi Kortárs Balett, a Bozsik Yvette Társulat és Szabó Réka darabjaiban. A tánc mellett három éve televízió műsorokat készít. Jelenleg Gergye Krisztián társulatának tagja.

PARTNERING
A legtöbb technika a test önmagában való mozgására koncentrál- erősítjük az izmainkat, fejlesztjük a koordinációnkat és az általunk használt mozgásminőségeket- egyedül. Ezzel szemben a koreográfiák legalább ilyen gyakran tartalmaznak páros (vagy még „többes”) elemeket. Két test közös mozgásának is vannak szabályai, technikája- az óra ezekre koncentrál, a legegyszerűbb gördülésekkel, emelésekkel kezdve, és fokozatosan haladva a bonyolultabb kombinációkig.
 

LADJÁNSZKI MÁRTA  

Fotó: KNI
Ladjánszki Márta balett tanulmányait az Ács P. Valéria magánstúdiójában kezdte, majd1994-1996 között a Zákány stúdióban balett és moderntánc órákon vett részt. Társalapítója a KompMániának 1997-ben, ahol táncosként és társkoreográfusként több darabban működött közre 2002-ig. Az első önálló alkotása, „Egy” címmel az I. Szóló Tánc Fesztiválra készült. A Szóló Tánc Fesztiválon összesen két alkalommal is szerepelt alkotóként és táncosként, mindkét darabjával díjat nyerve.
2001-ben csatlakozott az L1 Független Táncművek Társulásához, melynek azóta is tagja. Ladjánszki generációjának egyik legérdekesebb és legígéretesebb alkotója. Munkái tele vannak tűzzel: individualitása és kiemelkedő színpadi jelenléte a képzeletének szabadsága, mozdulatainak szenvedélyessége, valamint az intimitás iránti érzékenysége minden alkotásában megfigyelhető.
Díjai: Szóló Tánc Fesztivál (2000, 2001); Alternatív Színházi Szemle (2001, 2002). Legjobb női táncos a III. Országos Kortárs Táncfesztiválon – Veszprém. Ösztöndíjak: Fülöp Viktor ösztöndíj, DanceWeb, TQW, ArtsLink.

Marta Ladjanszki started her ballet studies at the private studio of Valeria P. Acs, and from 1994 to 1996 she attended ballet and modern dance classes at Zakany studio. Encouraged by the Inspiration in 1997, she co-founded the group KompMania, where she was a dancer and co-choreographer of several productions until 2002. Her first independent work, “One”, was created for the I. Solo Dance Festival. She was performing at Solo Dance Festival all together twice, as performer and choreographer, and she has been awarded both time.
In 2001 she joined L1 DanceLab, and has been a member ever since. Ladjanszki is perhaps the most exciting, and most promising member of her generation. Her works are full of fire: her individual and outsanding presence, freedom of her imagination, passion of her movements and sensitivity towards intimacy can be discovered in all her creations.
Prizes: The Szolo Dance Festival (2000, 2001); Alternative Theater Festival (2001, 2002); best dancer at III. National Contemporary Festival of Arts - Festival of the Dance in Veszprém (2000). Scholarships: Fülöp Viktor Scholarship, DanceWeb, TQW, ArtsLink
TESTISMERET
Body knowing


LADJÁNSZKI MÁRTA nyújtásokon és erős, fizikai test-odafigyelésen keresztül, Horton technikát is használva építi fel bemelegítő sorát. A workshop első órájában, majd a további fél órában föld-barát mozdulatsort lehet megtanulni tőle.  
 

LAKATOS JÁNOS - LAKIJANI  

Hivatásos táncművész, Nívó díjas koreográfus, moderntánc oktató, vezető tánctanár. Tanít többek között a Magyar Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Magyar Táncművészeti Főiskolán, a Magyar Testnevelési Egyetemen, az Oktogon Tánccentrumban, a Casa de la Música tánciskolában, a Madách Musical Tánciskolában, valamint a Táncpedagógusok Országos Szövetségénél. 1996 óta színházaknál dolgozik , mint táncos, énekes, koreográfus. Az USA nyolc államában oktat időszakosan tornát, akrobatikát, latin és jazztáncot. Az utóbbi 7 évben a Budapest Táncszínház táncosaként, koreográfusaként vett részt a hazai kortárs táncéletben, jelenleg a Jazzpress Dance Company művészeti vezetője. Hazai és nemzetközi moderntánc kurzusok állandó vendégtanára, a Szegedi Kortárs Balett trénere. A LÁB-jegyzet című tánckönyv szerzője.

 

FIZIKAI TÁNC
A kurzus anyaga erősen fizikális moderntánc lesz tréninggel és koreográfiával. Az óra szerves részét képezik a gurulások, esések, ugrások, szokatlan támaszhelyzetek, akrobatikus lendületi elemek, forgások minden tengely körül - mindez táncba csomagolva. Izomláz valószínűleg lesz. Folyni fog rólatok a víz. Térdvédőt javaslok! :)
 

LŐRINC KATALIN  
Lőrinc Katalin Graham Kurzusa 2003.12.6-án
Táncművész, koreográfus, pedagógus, szakíró (Bp. 1957 szept.26)

Az ABI-ban végzett 1977-ben, majd tanult a brüsszeli MUDRA-ban. Táncolt a svéd Culbergnél 1978-81), a Pécsi Balettnél (1981-87),a bécsi Tanztheaterben (1984-87). 1988-tól táncpedagógus és szakíró. Modern táncot, főleg Graham-technikát tanít hazai és külföldi tánc-intézményeknél. Az MTF adjunktusa (1996), a Győri Tánc-és Képzőművészeti Főiskola táncművészeti oktatásvezetője (2001-2006). tanít a TE-en, a Pécsi Művészeti. Szakközépiskolában, több egyetemnél. A magyar és külföldi (Balett International, TanzAffiche, Luxemburger Wort) szakfolyóiratok és napilapok rendszeres tudósítója, szakcikkek szerzője. Főbb koreográfiák: Körök (1988), Sziklaképek-tánc (1989), Tatjána és mások (1990), (volt egyszer ...s megint (1992), Salome (1993). Kitűntetések: MTSZ nívódíja (1993), Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztje (1997), Harangozó díj (1999)

GRAHAM TÁNCTECHNIKAI KURZUS

Lőrinc Katalin 1977-ben kapott diplomát az Állami Balett Intézetben. Tanulmányait Maurice Béjart-nál folytatta, majd immár a svéd Cullberg Balett szólistájaként időszakonként a London School of Contemporary Dance, a Graham technika európai végvárának esti tagozatán. Elsősorban Martha Graham rendszerét, a légzés és a gravitáció lényegét felismerő első XX. századi amerikai mozgásrendszert tanítja 1982 óta, de tanít klasszikus balettet, valamint modern repertoárt és kompozíciót is. Kurzusa tisztán Martha Graham technikájára alapoz, kiválasztva abból mindazt, ami örök érvényű, s a ma táncosa - műfaji és működési területétől függetlenül - hasznosíthat.
 

LUKÁCS ÁDÁM  

(Kazincbarcika, 1985)
táncművész
Tánctanulmányait a Szembere Bertalan Művészeti Középiskolában végzi (1999-2004). Részt vesz számos szakmai kurzuson úgy, mint kontakttechnika (Gyöngyösi Tamás), klasszikus balett (Sebestyén Csaba, Bretus Mária), Alexander technika (Jean Francois Boclé), mozdulatművészet (Fenyves Márk, Pálosi István). Továbbá mesterei voltak: Krámer György, Majoros István, Kozma Attila.
2004-2010 a Miskolci Nemzeti Színház Tánctagozatának szólistája.
2010-2011 a Magyar Mozdulatművészeti Társulat tagja.
2011-től a Miskolci Nemzeti Színház Tánckarának tagja.
Csak TÁNC
A kurzus egyszerűen csak a táncolásra összpontosít. Keressük testünk kapcsolatát a földdel, az irányokkal, a dinamikával. Kombinációk használatával egyre több mozdulatot halmozunk fel, amiket az óra végére egy kerek egész tánccá alakítunk, miközben jól érezzük magunkat :)

KORTÁRSTÁNC TRÉNING

Ezen az órán nem egy adott technika elsajátítása a cél, hanem különböző kortárs táncstílusokba tekinthetünk be és egyszerűen csak táncolunk miközben kombinációkat tanulunk.

 

MAGUSIN ANNA  

(1964) táncos, koreográfus, pedagógus

"Brabants Conservatorium" Tillburg, (táncpedagógus szak. balett és néptánc 1983-85), "Rotterdamse Dansacademie", Rotterdam (Táncpedagógus szak. Modern tánc és néptánc 1985-86) hallgatója. Magyar Táncművészeti Főiskola Modern Táncpedagógus szak hallgatója (2006-tól). Táncművészként dolgozott a következő társulatoknál: "Folkloristisch Danstheater", Amsterdam (1986-89), "Aidjamal" - társulat, Groningen (1989-90), Honvéd Táncszínház (1990-92 ), Közép-Európa Táncszínház (1992-96), Bozsik Yvette Társulat (1996-2001). Vednégművész a Miskolci Nemzeti Színháznál (2002-2005), Magyar Mozdulatművészeti Társulat (2006-). 2001 óta szabadúszó. 2006-tól tanít a Mozdulatművészeti Stúdióban kortárs táncot.

SZABADTÁNC

Az óra első felében lazítunk és bemelegítünk, úgy hogy valóban megérezzük vérkeringésünket testünk minden zugában. Ezután - tánctechnikai tudást nem igénylő - improvizációs feladatokon keresztül elkezdjük (újra) felfedezni, hogyan indulnak az egyes testrészek különféle mozdulatai. Tudatosítjuk, hogy ezek milyen irányba mozdítanak minket a térben. Végül, ismételve és összerakva e mozdulatokat, létrehozunk egy érdekes sorozatot. És íme, már itt is a tánc.
Célok: Egyéni testi öntudat fejlesztése; Mozdulatkombinációk megtanulása; Ritmusérzék fejlesztése.

MODERN TÁNC ALAPOK

 "Az óra elején lazítunk és bemelegítünk úgy, hogy megérezzük vérkeringésünket testünk minden zugában.
Ezt követően Graham- , Limon- és Mattox- technikából merített gyakorlatokat végzünk, ahhoz hogy megerősítsük izmainkat és fejlesszük testtudatunkat és koordinációs képességünket. Az óra utolsó 20 percében egy általam kialakított tánckombinációval foglalkozunk."
 

 
Mándy Ildikó  
Fotó: Dusa Gábor
Koreográfus, rendező, táncos

Kék Hétfő című alkotásával 1993-ban debütált koreográfusként, az Artus Színház alapító tagjaként. Ezzel elnyerte a Fővárosi Önkormányzat az évad legjobb alternatív előadása díját.
1994-től folyamatosan készítette munkáit a Közép- Európa Táncszínház, a BM Duna Művészegyüttes, a Budapest Táncszínház és a Még 1 Mozdulatszínház számára.
Külföldi társulatokkal dolgozik önállóan is, és mint az Artus Színház táncosa, koreográfusa és rendező asszisztense.
1999-ben megalapította saját együttesét.
1999-ben XYZ című tánc-látványszínházi előadása a veszprémi II. Országos Kortárs Összművészeti Fesztiválon alkotói díjat kapott.
2003-ban a Harangozó Gyula- Díj kitüntetettje.
Munkáira egyaránt jellemző az emberi viszonyok és érzelmek kíméletlenül pontos ábrázolása és a legújabb technikai vívmányok bevonása az alkotói folyamatba.

FIZIKAI PÁRBESZÉD
KONTAKT TECHNIKA

Az órán való részvételt ajánlom a mozgást szeretőknek, nem csak a táncosoknak, de mindazoknak, akik vágynak és szeretik a szabadságot. Ennek a fizikai kontaktusra épülő mozgásnak, táncnak a lényege az adás és elfogadás, és ennek egyensúlyának megteremtése. Mándy Ildikó, aki már a 80-as évek közepe óta foglalkozik a kontakttánccal. (Mesterei voltak: Steve Paxton és Mark Tompkins)

 

 
MÁTHÉ GABRIELLA  

(1976) táncos, koreográfus

Tanulmányait 1992-ben a debreceni Mozgás Teátrumban, Dezső Virágnál kezdi, majd 1994-98 közt a Budapest Táncművészeti Szakközépiskola növendéke (Angelus Iván, Bretus Mária, Lőrinc Katalin, Gálik Éva, Gál Eszter, Goda Gábor, Fejes Ádám). 1994-től külföldi pedagógusok óráin is résztvesző: V. Shick, R. Galvan, F. Faust, J. Tmim, stb.. 2002-05 közt elvégzi az MTF koreográfus szakát (Fodor Antal, Györgyfalvai Katalin, Fuchs Lívia).
1996-tól az Off Táncszínház, Phobos Táncegyüttes, L.A.Dance Company, Duda Éva Hámor József majd 2002-től a Szegedi Kortárs Balett és 2004-től a Mándy Ildikó Társulatának táncosa.
Táncosként energikus, dinamikus előadásmód jellemzi. Koreográfiáiban a XXI. sz.-i ifjúság életérzését, problémáit dolgozza fel. 2003 óta táncfilmek készítésével is foglalkozik.
F. k.: Szilánkos Porszemek (2004), Külön, DüH (2005)
F. sz.: Rakéta (1996) Off Táncszínház; Lift (2000) k. Duda É.; Homo Ludens - Punk lány (2002, 2005) k. Juronics T.; 3D (2002), Thanatophobia (2005) k. Mándy I.
Film: Romlott Paradicsom (2003), Külön (2006)
Díjak: MAPA ösztöndíj (2001, Berlin), 5. Duó T. Nemzetközi Feszt. közönségdíj (2006, Orkesztika Alapítvány)

KORTÁRS TÁNC

Az óra olyan három szakaszra oszlik, ahol midegyikben megismerheted a tested által adott lehetőségeket és viszonyát a térhez. Az első szakaszban egy könnyű bemelegítés a másodikban kortárs tánc technikai tréning a harmadik részben pedig egy fizikális lendületes dinamikus koreográfiát fogunk tanulni.
 

ADAM W MCKINNEY  

Adam McKinney társigazgatója a DNA Works-nek. McKinney egy klasszikus képzettségű táncos, aki számos neves társulatnál dolgozott.
Jelenleg az ALVIN AILEY AMERICAN DANCE THEATER táncosa (2006-2008). Előtte az ALONZO KING’S LINES BALLET, San Francisco, CA (2005-2006); CEDAR LAKE CONTEMPORARY BALLET, New York, NY (2004-2005); BÉJART BALLET LAUSANNE, Switzerland (2002-2003); MILWAUKEE BALLET COMPANY, Milwaukee, WI USA (1998-2002, 2003-2004) tagja.
2008-ban Jakartában rendezett darabot felkérésre. Adam Amerika és Dél-Afrika kulturális nagyköveteként dolgozik, és igazgatója a Dél-Afrikai Balettnek. Számos helyen tanított a világon, beleértve a johannesburgi Ghana Egyetemet.
Szervez esélyegyenlőségi programokat, melyekben több partner vesz részt, például a Ghanai Siketek Nemzeti Iskolája, a Ghana Állami Elmegyógyintézet, City Balett Színház és az Agulhas Theater Works, mely vegyes képességű táncosokból álló kortárs társulat.
Díjai: Jerome Alapítvány adománya; Gallatin (NYU) zsidó művészeti adomány melyet Haifa-ban végzett etióp - izraeli közös munkájáért kapott. Bronfman Zsidó Művészek Baráti Körének díja, melyet a származásáról szóló táncáért és filmjéért kapott. Nevezték Milwaukee állam legnagyobb afro-amerikaija címére 2000-ben.
Adam jelenleg vezetője a fiatal héberek egyenjogúságát támogató Jewish Multiracial Networks-nek és feje a United Wid In Motion szervezetnek is.

 

MODERN TÁNC -
HORTON TECHNIKA


A Horton technika olyan tanulmányok alapján lett kifejlesztve, melyek nyújtják és megerősítik a test különböző részeit. A kezdő órákon az Achillesre, a hasizomra, a térd és gerinc nyújtására helyezik a hangsúlyt. Egyszerű gyakorlatok (forgásokkal, ugrásokkal) és kombinációk, melyek elősegítik a kezdő táncos zenével való együttműködését és megalapozzák mozgásbeli szókincsét.
"Én a táncos és a zene közötti összhangra koncentrálok. A bevezető gyakorlatok megalapozzák azt a koordinációt, kifejező képességet, erőt és mozgást, melyet a későbbi feladatok elvárnak. Lelkesedem azon mozdulatok iránt melyek összekötik a testet és a lelket.
Tisztelem növendékeim egyedi képességeit, ezek figyelembevételével próbálom fejleszteni őket."
 

MURÁNYI ZSÓFI  

Koreográfus, rendező, táncos
Murányi Zsófia kortárs tánccal, koreográfiával, és ezek tanításával foglalkozik hosszú évek óta. Trafóban tanított 7 évig Kortárs Funky Improvizációt. Jelenleg a Budapest Táncművészeti Szakközépiskolában és Főiskolában is tanít improvizációt.

KONTAKT FUNKY

Az órámon egy tánctréninget mozgunk végig 45-50 percben (bemelegítés, középgyakorlatok, diagonálgyakorlatok), majd 30 percben általam készített koreográfiát tanítok be, ami egy kicsit funky-s, kicsit kortárs is.
   
 

MÉHES CSABA  (1964) Dominó Pantomim Együttes stúdiójában végzett 1983-ban, megalapította Tímár Tamással a Pingvin Pantomim Együttest és ugyanebben az évben pantomim stúdiót is indítottak. Szóló pantomimművészi pályafutása 1987-ben indult Pantomix c. darabjával. 1988-tól dolgozott az Artus Színházzal, tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, megalapította Sólyom Tamással a Tenyér Pódiumot. 1993-ban meghívást kap a Frankfurtban megrendezett 2. United Slapstick Comedy Award-ra, ahol a Pisztrángötös... rövid változatával a 2. Díjat nyeri el. A vendégszereplésnek és a sikernek köszönhetően ettől kezdve számos nyugat-európai meghívásnak tesz eleget, minden évben fellép Németország egy-egy neves varietészínházának színpadán (ld.: Varieték) Diamond & Layton, angol komikusokkal megalakítják a United Slapstic Show-t, mellyel hét éven át több turnén vesznek részt Európaszerte. 1994-ben Új-Zélandon vendégszerepel. 1995-től tanít színpadi mozgást és táncot a soproni Petőfi Színház színitanodájában. Ekkor alapítja meg Hargitai Gáborral a Méhek formációt; ez évben hívja életre a KAS Színházat Sopronban. 2000-ben Jancsó Miklós „Anyád! A szúnyogok” c. filmjében szerepel. 2002-től tanít a Baltazár Színházban. (Részletes életrajz lásd: http://www.mehes.hu)

AFRO-TÁNC
Afrika népeinek, lakóinak, ahogy minden, a természethez még közel élő népnek, lételeme a tánc, az ének, a zene, a ritmus. Kitölti, átitatja életüket, táncolnak, zenélnek, énekelnek munka közben, ünnepekkor, örömükben, bánatukban, így fejezik ki érzéseiket, mitöbb így kommunikálnak.
Az afro-tánc kurzus fekete Afrika népeinek táncaival való ismerkedésre ad lehetőséget, amely jótékony hatással van testi-lelki egészségünkhöz.
Az afrikai tánc fejleszti ritmusérzékünket mind zeneileg, mind pedig mozgásunkat illetően.
Fejleszti rugalmasságunkat, hajlékonyságunkat és állóképességünket, dinamikussá teszi izmainkat, megmozgatja izületeinket, különös tekintettel a gerincre. Az afrikai tánc során testtudatra teszünk szert, koncentrációs és koordinációs készségünket nagymértékben finomítja. Hozzájárul improvizációs készségünk kialakulásához is.
Az afrikai tánchoz nincs szükség előképzettségre. Kortól, nemtől és testfelépítéstől függetlenül művelheti bárki, aki kedvet érez a mozgáshoz, örömet szeretne találni a táncban. Nincsenek kötött, merev formák. A tánc stílusának, felszabadultságának a megélése a lényeg.
Az afro-tánc kurzuson az afrikai tánc mellett foglalkozunk a ritmusokkal, elsajátíthatunk dobolási technikákat, ritmusképleteket, tanulunk afrikai dalokat.
KLASSZIKUS PANTOMIMTECHNIKA

Etienne Decraux, francia pantomimművész által kidolgozott testtechnika. Az emberi testet marionettként értelmezi, melynek fő részei a fej, a törzs és a végtagok. A mozgásban fő szerepet kap a test egyes részeinek izolációja, egymástól függetlenül való mozgatása, elforgatása, egymáshoz képest párhuzamos eltolása. Különös jelentőséget tulajdonít a gerinc helyzetének, mozgásának, a gerinchullámnak.
A technika fontos része a fiktív tárgyteremtés, illetve a tárgyakkal való kapcsolat, különböző irányú és intenzitású erők kifejtése, megjelenítése. A pantomimtechnika elsajátításának alapfeltétele a megfelelő testtudat kialakítása, és a minket körülvevő tér intenzív érzékelésének képessége. A pantomimtechnika mellett a színpadi kifejezés fontos eszköze a színészi játék, mely élettel tölti meg a mozdulatokat.

 

 

MIKÓ DÁVID  

A Budapest Tánciskola után a salzburgi SEAD-company(Salzburg Experimental Academy of Dance)-ban folytatta tanulmányait.Kortárs táncot tanult: Miriam Friedrich, Bakó Tamás, Hód Adrienn, Angelus Iván, Szabó Réka, Rózsavölgyi Zsuzsa,Geremy Nelson,Vanessa Justice, Matej Kejzar, Jozef Fruczek, Ana Mrak,Eleonore Valere,Anton Lachky.
Ezek mellett többször vet részt Ultima Vez repertoáron,kurzusokon.
Táncosként szerepelt Bakó Tamás,Eleonore Valere,Diego Gil és Matej Kejzar darabjaiban
Jelenleg folyamatosan dolgozik együtt Duda Évával(Lunatika,Faun)

KORTÁRSTÁNC

Az órakon nagy hansúlyt fektetünk a a földhasználatra,spirálhasználatra,a laza testre és az innen vett energiákra.
A lassú talajmunka a pontosítás után egyre dinamikusabbá válik egészen a maximum sebesség eléréséig. Improvizációk használatával egyre több információt szerzünk testünkről, partnerünkről.
A kombinációkban jelen vannak ugrások, csúszások, gurulások, kézenállások. Egyfajta cél a fizikai határok keresése és az ebből fakadó felszabadulás.
   
 

MOLNÁR ÉVA  
Fotó: Zselinszky Miroszlav
(1966) táncos, koreográfus, pedagógus

1976-1984 az állami Balett Intézet növendéke klasszikus balett szakon. Mesterei Brada Rózsi, Sebestyén Katalin, Som Gizella, Ángyási Erzsébet, Rábai Lia.
Ezt követően kezdett foglalkozni más táncstílusokkal: jazz-tánc, afro és a modern tánc különböző irányzatai. Mesterei voltak: Bruce Taylor, Matt Mattox, Raza Hammadi, Warren Spears, Roberto Galvan, Joe Alegado, Peter Darby, Frey Faust. 1985 óta folyamatosan látogat a hazai és nemzetközi tánc kurzusokat. 1985-1987 Berger Gyula modern tánc-együttesének tagjaként táncolt. 1987-1988 a Madách Színház tánckarának alapító tagja volt. 1990-ben négy kollégájával megalapította a Sarbo táncegyüttest, melynek két évig volt a tagja. 1992-1993 Földi Béla társulatában dolgozott. 1993-ban Horgas Ádámmal megalapította az Atlantis Színházat, melynek jelenleg is tagja. 2000-ben az Atlantis színház produkciós keretein belül létrehozott egy tánc-csoportot Latissimus Dorsi néven.
Tanítások: VSZM Közösségi Ház-jazz-tánc 1985-87; Flash Stúdió 1990-93-jazz-tánc; Színművészeti Főiskola 1993-94; Oktogon tánccentrum-modern tánc 1996-98; Trafó-afro tánc 1999; Talentum-modern tánc 1999; Táncpedagógus képző (Pécs) 2003/2004; Mizu táncstúdió-Afro 2005; Pécsi Táncművészeti szakképzés moderntánc évfolyam 1998/1999; Afro tánc Mozdulatművészeti Stúdió 2005, 2006, 2007; Mizu táncstúdió 2005-2006; Modern tánctréning a Magyar Mozdulatművészet Társulat tagjainak 2005-2006.


AFRO TÁNC

2 óra önfeledt örömtánc kifejezetten mozgásmániásoknak. Bemelegítés, izoláció után agy- és végtageldobás végkimerülésig.

 

 
NEMES ORSOLYA  

Gyerek koromban ritmikus sport gimnasztikáztam, ezt követte a szertorna, majd a tánc. Tanulmányaimat különböző hazai és külföldi mestereknél folytattam, tanfolyamokon és kurzusokon, sok műfajt ismertem meg. 1992-től táncolok különböző modern táncegyüttesekben, és veszek részt projektben. 1993-1994-ben az akkori társulatunkkal kijutottunk a Karván programmal több európai városba fellépni. 2000-ben Tere O' Connor rendezésében táncoltam el az Orsi dilemmája című darab főszerepét, melynek a Trafóban volt a bemutatója. Jelenleg több helyen tanítok Limon alapú kortárs táncot. A Limon technikát Joe Alegado kurzusain sajátítottam el, itthon és külföldön.


LIMÓN TÁNC

A Limón technikáról röviden:
Fő jellemzője a GRAVITÁCIÓNAK, mint lendületnek a használata. A táncos egyik pillanatban teljesen megszabadul tőle és "repül", másik pillanatban teljesen aláveti magát neki és "zuhan". Felemelkedés - visszaesés, a körkörös mozdulatok összjátéka, mintha lélegzés volna. A tanfolyam fő célja ez a könnyedség, harmónia kialakítása, megélése, és a kreatív alkotásba való átültetése.
 

NEMES ZSÓFIA  
Kezdetben ritmikus sportgimnasztikázott, csak később, 19 évesen kezdett el foglalkozni a kortárs tánccal. Alapító tagja a Sarbo Táncszínháznak, majd a Vígszínház házi színpadán működő Figurák Táncszínháznak. 1996 – tól kezd el dolgozni meghívott előadóként, később társulati tagként a Szegedi Kortárs Balettal. 2000-től a Latissimus Dorsi Társulat keretein belül saját szólókat mutatott be a Merlin Színházban. 2003-tól a PR-Evolution Dance Company tagja, Kun Attila távozása után pedig a társulat vezetője, koreográfusa. Bábszínházi előadások meghívott koreográfusa, többek között a Budapest Bábszínháznál, Vaskakas Bábszínháznál,a Ciróka Bábszínháznál, ezenkívül Debrecenben, Szombathelyen, Zalaegerszegen, Pécsen, Békéscsabán. 2009- ben Blue Man című előadása elnyerte a Fringe Fesztivál szakmai díját.
Számtalan hazai és külföldi művésszel dolgozott már együtt: Roberto Galvan, Uri Ivgi, Myriam Naisy, Josef Tmim, Rui Horta, Bozsik Yvette Társulat, Artus, Mándy Ildikó, TranzDanz, Zambriczky Ádám Juhász Kata, Fekete Hedvig, Bodor Johanna, Hargitai Ákos, Dream Team Színház.
Koreográfiák: A-vagy illúzió,Holnap előtt,Feljegyzések a nőről,A pad,Sangría,Bolero,Duett
PR-Evolution Dance Company: 2ME, Merengők, Blue Man.

http://www.pr-evolution.hu/
KORTÁRSTÁNC
Lazább földtechnikával indulunk, erősítéssel,nyújtással keverve, hogy a testet átmozgassuk. Utána egy Cunningham, Limón alapú technikai tréning következik, ami főleg a felső test, testtudat, koordináció, központ fejlesztésén dolgozik.
Levezetésként egy technikás kombinációt tanulunk, hogy táncoljunk és jól érezzük magunkat.

Alapfokú tánctudás ajánlott a kurzusrészvételhez.
 

NORI SAWA (JP)  


Szeretettel meghívunk a III. bunraku workshopra, melynek célja, hogy a ningjó-dzsóruri bábok mozgatását olyan szinten sajátítsuk el, hogy a kurzust egy rövid, ám nyilvános előadással zárhassuk. A workshop témája: Arisztophanész: Lüszisztraté című komédiája. A workshoppon ennek a vígjátéknak az egyes jeleneteit dolgozzuk ki rövid etűdök formájában, majd meg is mutatjuk, mire jutottunk, egy nyilvános előadás formájában.
A workshop angol nyelvű, ám tolmácsot biztosítunk.

Bővebb információk a kurzusról letölthető itt

"A jövő színházának felfedezése" a
ninjo-dzsóruritól a képalkotó színházig

Három napos mesterkurzus
szakmabelieknek és diákoknak
2010. január 28, 29, 30-án 9.00-18.00 óráig

További információk: Szántai Edina: 06 20 376 08 24
e-mail: kapcsolat05@gmail.com
www.szovegszinhaz.hu
 

ILONA PÁSZTHY (D)

 
Ilona Pászthy Hannoverben és a Danceacademie Rotterdamban végzett. Számos társulattal és több színházban dolgozott, a teljesség igénye nélkül: Bühner Köln Johann Kresnik-kel, Irina Pauls Tanztheater-rel Lipcsében, Kammerspielen Mainz a Desparate Figures Dance Theater-rel közösen vagy a Tanzensemble Maja Lex Koni Hanf szárnyai alatt Kölnben.
1999 óta készít saját koreográfiákat, munkáját az évek során több díjjal is jutalmazták. 2002 óta tart táncórákat hivatásos táncosoknak, előadásokat és órákat tart különböző iskolákban, egyetemeken az előadó-művészetről.

BODY RESEARCH

Az óráit release technikával inspirált kortárs táncórákként írhatjuk le. Földmunkákon, koordinációs feladatokon keresztül a súlyhasználat és az izoláció közötti egyensúlyra, a légzés, az energia – a dinamika – és a térhasználatra helyezi a hangsúlyt kurzusán.
Koreográfusi munkáiban felváltva használ különböző improvizációs technikákat.
  
PÁLOSI ISTVÁN  
Fotó: Kerekes Emőke

(1971) táncművész, koreográfus, pedagógus, szervező
A Magyar Táncművészeti Főiskola (Állami Balett Intézet) hallgatója (1982-1991), majd MAPA ösztöndíjas Berlinben (1995), az esseni Folkwang Főiskola (1997-1998 tanárok: J. Cebron, Malou Airaudo, Pallai Á.), az MTF moderntánc pedagógus szak hallgatója (2001-2005). Modern táncot tanul: Lőrinc Katalintól, Gálik Évától, Hargitai Ákostól; orkesztikát Tatai Máriától és Fenyves Márktól; mozdulatművészetet Berczik Sárától, E. Kovács Évától, Kármán Judittól, Szöllősi Ágnestől, Dr. Dienes Gedeontól. 1992-től tanít balettet és mozdulatművészetet Magyarországon és külföldön (MMKE, CEU, HIETE, PTE, SOTE-EFK, Moszkva, Varsó, Duncan Center Conservatory - Prága).
Táncos pályáját a Vasas Táncegyesület gyerekcsoportjában kezdi (1979), majd gyerek szólistaként folytatja az Erkel Színházban. 1994-1995-ben az Orkesztika Mozdulatszínház táncosa. Itt ismerkedik meg a mozdulatművészettel, melynek megőrzése és fejlesztésének céljából Fenyves Márkkal létrehozza a Duncan-Dienes Orkesztika Iskolát (1997), Mozdulatművészeti Stúdiót (2001), valamint a Magyar Mozdulatművészeti Társulatot (Még 1 Mozdulatszínház) (1995), melynek igazgatója. Az Orkesztika Alapítvány programjainak megbízott vezetője (1999-).
Díjak: Alternatív Színházi Szemle (2000, 2001, 2002, 2006 - Theatler International), Különdíj veszprémi III., IX. Országos Kortárs Összművészeti Fesztivál, A Tánc Fesztiválja (2000, 2006). Táncművészetért díj - Magyar Táncművészek Szövetségének díja (2006).

KORTÁRS - MODERN TÁNC

Órái modern tánc technikákon alapulnak, melyben fő hangsúlyt kap a limón és a graham technika és ezeket ötvözi saját stílusával. Kiemelkedő fontosságú óráin a koordináció, a térhasználat, a levegő használat és a test tudatos használata.

Martha Graham egyik szülőanyja a XX. század elején Amerikában kialakult modern táncnak. Egyedi táncstílusa az idők során technikává, rendszerré formálódott. Graham személyisége, fizikuma, világlátása alapozta meg ezt, a mára világszerte elterjedt moderntánc technikát. Mozdulatsorainak rendszeres kivitelezése testtudatra, koordináltságra, összpontosításra nevel. Mindemellett keretet biztosítanak drámai érzelmek kifejezésére, megélésére.

A Limón technikáról röviden:
Fő jellemzője a GRAVITÁCIÓNAK, mint lendületnek a használata. A táncos egyik pillanatban teljesen megszabadul tőle és "repül", másik pillanatban teljesen aláveti magát neki és "zuhan". Felemelkedés - visszaesés, a körkörös mozdulatok összjátéka, mintha lélegzés volna. A tanfolyam fő célja ez a könnyedség, harmónia kialakítása, megélése, és a kreatív alkotásba való átültetése.


KLASSZIKUS BALETT MODERN ALAPOKON

Nem célunk balettáncossá válni az óráktól, mindössze megtanuljuk a klasszikus balett alapjait, formáit, figyelembe véve az emberi adottságokat, a test természetes kiforgatási lehetőségeit. A kombinációk elsajátítása nagy segítséget nyújthat a modern táncot tanulóknak is!


MOZDULATMŰVÉSZET

Órái a klasszikus alapú tradicionális magyar moderntáncra épülnek, fejlesztve a testtudatot a koordinációt és a térhasználatot. A mozdulatművészet célja az alkotó egyéni módszerének és stílusának kialakítása, melyet közösen keresünk az órákon, és kidolgozzuk a ma táncosának szóló XXI. századi új mozdulatművészeti irányzatot és technikát.

 

PETÁK TÜNDE  

2008-ban végzett a Magyar Táncművészeti Főiskola pedagógus szakán: klasszikus balett-modern tánc és egészségtan tanár szakon.
A tánc világával 6 évesen a klasszikus balett tanulásán keresztül ismerkedett meg. 1987-96-ig egy szegedi alapfokú művészeti iskolában, majd 1996-tól a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában tanult.
A középiskolával párhuzamosan a szegedi Nemzeti Színház darabjaiban való fellépések alatt szerzett színpadi gyakorlatot.
Aktívan tanít és táncol 2008 óta.

 

FELNŐTT BALETT
kezdő
közép-haladó

KEZDŐ órákon a balett világából, hangulatából kapnak élményt a résztvevők. Kezdő- hobbi szintű óra, nem a balett rúdgyakorlataira, hanem a táncosságra épül. Lehetőséget nyújt arra, hogy megismerd ezt a stílust, mozgásvilágot. Nem kell egy bizonyos képességgel rendelkezned, sem az ízületek, sem az izmok terén.

ÚJRA KEZDŐ, HALADÓ órákat ajánlom, ha már ismered a balett órák anyagát vagy ha már jártál régebben és szívesen járnál továbbra is balettozni!!
A tudásszinthez igazítom az anyagot, így azon ne gondolkozz milyen szinten vagy éppen. Személyi kifejezőerőre, egyéni képességek fejlesztésére, táncosságra helyezzük a hangsúlyt. Az órákon a felnőtt korú, már balett képzésben résztvevők tudásszintjének megtartásával, bővítésével foglalkozunk.
Szeretek személyre szabottan foglalkozni az óráimon mindenkivel.
 

ANNA PIOTROWSKA (PL)  

Anna Piotrowska Człuchów-ban született 1974-ben. Koreográfus, rendező, tanár és előadó, valamint a varsói Dance Development Foundation alapítója és vezetője. Master fokozatú diplomát kapott menedzsmentből 2002-ben. 2004-ben megkapta a British Council díját ("Young Polish Arts Entrepreneur"), amely együttjárt egy ösztöndíjal is, így alkalma volt ellátogatni kortárs tánciskolákba Londonban és Leedsben. Ellátta a varsói PolemiQ Lengyel Táncfesztivál főszervezőjének és művészeti vezetőjének tisztjét, és kétszer kapott díjat a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztiválon, Budapesten (2005-ben és 2006-ban). A varsói “mufmi dance theatre” alapítója és igazgatójaként több mint 30 alkotást hozott létre 1995 óta. Aktívan részt vesz a lengyel művésztársadalom életében, helyi és nemzetközi projekteket szervez, többek között a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál Lengyelországi társfesztiválját (SzólóDuó 2007, SzólóDuó 2008), improvizációs jammeket ("bosa.stopa_jam party"), “direction.(Europa_Warsaw).dance”, ”direction.London_Warsaw.dance”, nyári workshopokat, és a Varsói Tavaszi Filmfesztivált.
Anna Piotrowska, mint előadóművész meghívást kapott az "apap" nemzetközi programra (advancing performing arts project), aminek keretén belül elkészítette a "Look_4_faces" című koreográfiát. A 2008-as év folyamán több művésszel is együtt dolgozott, többek között a Lengyel Táncszínház táncosaival ("6/9", “farfalla”), a Sziléziai Táncszínház korábbi táncosával ("CoCo_Klimt"), a Varsói Nagyszínház korábbi táncosaival ("papa papu") és a "mufmi dance theatre" új produkcióján, a "God of 8 Day". Együttműködött Paweł Kamza színházi rendezővel, de dolgozott Szczecin-ben a "Teatr Współczesny"-ben rendezőként, és a "Teatr ŁaĽnia Nowa" -val Krakkóban.

 

KORTÁRS_TÁNC &
FIZIKAI_SZÍNHÁZ WORKSHOP

"Végtelen öröm, jó energiák, fizikalitás, képzelet és kreativitás.
Tér, érzelmek, a test által megmozdított szellem,
feszültség
a te saját világod"
A kurzus nyitott minden érdeklődő számára!
 

 
ANDREA RAW IRACEMA (BRA)  

Brazil táncos, tanár, koreográfus
Martha Graham School-ban (USA) végzett mint tanár és táncos.
Brazilian Dancer, Teacher and Choreographer that started her career in Rio de Janeiro in 1983. Studied Ballet, Jazz, Brazilian Folk Dance, Tap and Modern Dance (Horton and Graham Techniques). Performed in many Brazilian companies such as "Cia Nós da Dança" and "Cia Khoros". Graduated in Dramatic Arts at University of Rio de Janeiro and in Pedagogy. Taught at the most prestigious dance studios in Rio de Janeiro and Sao Paulo. Recently graduated at the Martha Graham School in New York, as Dancer and Teacher of Graham Technique. Producer of the I Workshop of Techique and Repertory of Martha Graham in Rio de Janeiro in July 2009, with Tadej Brdnik (Principal Dancer of Martha Graham Dance Company).

http://www.andrearaw.blogspot.com/

 


MARTHA GRAHAM TECHNIQUE
élőzenei dobkísérettel!

The class will explore fundamentals of the Martha Graham Technique as well as its further and more sophisticated developments (as the work evolves). A solid and codified body vocabulary, the Martha Graham Technique is a powerful tool to build a dancer and/or anyone who desires to master the body's infinite possibilities of expression. Relevant aspects of the work are the recognition and acceptance of gravity as a main element, as well as opposition - creating a dramatic range of movement in the center of the body, that irradiates to the whole self.

 

 

 
MARY SANO (USA)
 
"Sano társulata extatikusan pörög Duncan ihletésű tunikáiban, mely igen hiteles, s ha nem lettünk volna a studió modern épületében, időutazásnak hittük volna. A gyengéden emelt karok, a hosszú haj, akár Maxfield Parrish festőművész képein." San Francisco weekly

" Mary Sanot nézve olyan, mint a repülő madár, vagy az úszó hal." Asian Week

"... szülővárosában az úttörő Isadora Duncan stílusa most a Mary Sano Duncan iskolájában él tovább. Mary egy kiváló táncos, koreográfus és tanár". Commuter Times

Mary Sano harmadik generációs Duncan táncos. 1983 óta táncol Duncan stílust világszerte. Pártfogója Mignon Garland, aki az Isadora Duncan Örökség Társaság alapítója. Elnyerte a táncművészet mestere címet, melyet a Mills College-től kapott.
1997-ben megnyitotta Duncan táncstúdióját San Franciscoban.

www.duncandance.org

"Sano's company whirls ecstatically in flowy tunics of Duncan's own design, looking so authentic that if it weren't for the studio's modern facilities, you'd believe in time travel. The gently upraised arms, long hair, and general Maxfield Parrish appearance of the ladies is not of this century; it's better.'
San Francisco Weekly
'Watching Mary Sano move is like watching birds fly or fish swim.'
AsianWeek

"... in the city of her birth, the pioneer style Isadora created is carried on at the Mary Sano Studio of Duncan Dancing. ... Mary is an exquisite dancer and accomplished choreographer and teacher."
Commuter Times

Mary Sano is a third generation Duncan dancer. She has been performing and teaching Duncan Dance internationally since 1983. She is a protégée of Mignon Garland, founder of the Isadora Duncan Heritage Society in San Francisco. She holds an MA in Dance from Mills College and opened her Studio of Duncan Dancing in S.F. in 1997.
www.duncandance.org
DUNCAN DANCE WORKSHOP

A kurzuson Sano bemutatja a Duncan stílus technikai és elméleti alapjait. Isadora Duncan (1877-1927) a moderntánc úttörője egy új táncot hozott létre, mely a természetességen, a lágy mozdulatokon alapszik. Több mint száz táncot koreografált. Sano közvetítésében kihozhatjuk egyedi kifejezésmódját a testnek, a léleknek, ami hitelesen elhozza Isadora táncát.

In this workshop, Sano introduces students to basic Duncan dance technique and concepts. Isadora Duncan (1877-1927), the pioneer of Modern dance, created a new dance form based on natural and flowing movement and choreographed over a hundred dances. Sano's approach brings out individual expression connecting body, mind, and spirit and brings Isadora's dance to life in an authentic way.
   
 

 
SPALA KORINA  
 
A Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc- színházi tánc tagozatán kezdte tanulmányait (1994-1999), közben ösztöndíjas a Budapest Táncszínháznál. Az iskola befejezése után a Szegedi Kortárs Balett (1999-2002), a Pécsi Balett (2002 -2007), a KFKI Kamara Balett (2007-2008) és Barta Dóra Társulatának (2008-2009) tagja. 2006-ban az Észt Nemzeti Opera balettegyüttese számára tanította be Jorma Elo (NDT) Red with Me című darabját. A Pécsi Balettnál asszisztensként is közreműködött és modern tánc téninget tartott az együttes számára. Közben diplomát szerzett modern tánc (2001-2004) és klassikus balett táncpedagógus szakon. (2005-2009) Az együttesnél eltölltött időszak alatt számos külföldi koreográfussal dolgozott együtt: Neel Verdorn, Raza Hammadi, Josefh Tmim, Myriam Nasy, Jorma Elo. Modern tánc kurzusokon vett részt: Gálik Éva, Lőrinc Katalin, Földi Béla, Raza Hammadi, Glan von Vanderhoff, Frey Faust, Joe Alegado, Juhanni Terasvouri, Alexander Pereda, Pongor Ildikó, Nagy Zoltán, Keveházi Gábor, Havas Ferenc. Alkotóként is bemutatkozott az utóbbi időken: Room without doors (2006- SzólóDuó Fesztivál), Pesti Esti (2007- Krétakör), Ellentétek vonzásában (2008- Fringe Fesztivál), Óz a nagy varázsló (2008- Pécsi Harmadik Színház), Lifeoholic (2008- Budapesti Őszifesztivál), Impulszív (2009- Egri Gárdonyi Géza Színház)
Díjak: Gogollak díj - 1999, Fülöp Viktor ösztöndíj- 2001 (modern tánc), Philip Mprris Magyar Balettdíj, junior kategória- 2004, Nívó- díj, az évad női táncosa - 2005, Harangozó Gyula díj- 2006,a Fringe Fesztivál fődíja az Ellentétek vonzásában c. darabért- 2008
2009 óta gerinc jóga órákat is tart.

 

MODERNTÁNC LIMÓN ALAPOKON
Órái modern tánc technikán alapulnak, melyben fő hangsúlyt kap a limon technika és ezt ötvözi saját stílusával. Kiemelkedő fontoságú óráin a koordináció, a térhasználat, a levegő használat és a test tudatos használata. Az óra első része bemelegítéssel kezdődik, majd rövid kombinációk következnek és az óra végül koreográfiával zárul. Táncában használja a mai táncművészet bizonyos stílusjegyeit és ezt ötvözi saját mozgásvilágával figyelembe véve a táncost.
   
GERINCJÓGA
Az óra három fontos dologra épül: A helyes testtartásra, ezen belül a gerinc mobilitására és a benne lévő blokkok oldására fókuszálunk. Az emberi test anatómiáját figyelembe véve megfelelően alakítja a testet. A gerincjóga másik kiemelt területe a légzés, amely elősegíti a gyakorlatok kivitelezését, másrészt jótékony hatással van az idegrendszerre, a mirigyrendszerre, segíti az emésztést és energetizáló hatású is. A harmadik fontos terület a relaxáció, amely segít az ellazulásban és abban hogy fejlesszük a koncentrált figyelmet testünk felé.
Mindenki számára javaslom, mert segít a mozgásszervi problémák orvoslásában és a fent említett hatásain túl üdítőleg hat a lélekre is.

 

 

 
Szántó Dóra Viola  

Művészcsaládba érkeztem, (bár szüleim festők) a mozgás és zene pár éves korom óta magával ragadott, foglalkoztatott. 13 éves koromban kezdtem tánctanulmányaimat (balett, jazz, limón, graham, kontakt...) Budapesten, gimnázium után egy évet a Duncan-Dienes Iskolában tanultam, majd kikerültem Prágába a Duncan Konzervatóriumba két évre, ahol óriási intenzitással és elszántsággal tanultam és tapasztaltam a mozgást, testet, szellemet és ebből adódóan a lélek működését... Idei évemet újra itthon töltöm, tanítóképzőre járok és masszőrként dolgozom, ami a test-szellem-lélek további megismerésében segít.

Művészcsaládba érkeztem, (bár szüleim festők) a mozgás és zene pár éves korom óta magával ragadott, foglalkoztatott. 13 éves koromban kezdtem tánctanulmányaimat (balett, jazz, limón, graham, kontakt...) Budapesten, gimnázium után egy évet a Duncan-Dienes Iskolában tanultam, majd kikerültem Prágába a Duncan Konzervatóriumba két évre, ahol óriási intenzitással és elszántsággal tanultam és tapasztaltam a mozgást, testet, szellemet és ebből adódóan a lélek működését... Idei évemet újra itthon töltöm, tanítóképzőre járok és masszőrként dolgozom, ami a test-szellem-lélek további megismerésében segít.

 

TestHangSzer
Az Élettől kaptunk egy Testet egy életre.
Mennyire ismerjük ezt a testet, mennyire értjük jelzéseit, hogyan bánunk vele, miért teszünk úgy, ahogy teszünk...?
Minden mozdulatunkban benne rejlik a lelkünk, s minden Hangunkból a lelkünk szól. Egy rendszer, egy Szerves egész vagyunk.
A saját tapasztalataim által szeretném megkeresni Veletek a lehetőségeket a lélek hangjának felismerésére, tudatosabb használatára. Segítségünkre lesz jó pár olyan zene, amely képes mély energiákat oldani, s olyan hangok is, melyeket mi magunk hozunk létre közösen.
Mindenkit szeretettel várok, aki a táncot nem csak a megszokott módon szeretné megélni!

TESTISMERET - ÖNISMERET

Ezen a mozgásórán azért dolgozunk együtt, hogy jobban megérezzük és megismerjük a testet (sajátunkat, társunkét) és ezen keresztül némi belelátást adjunk és kapjunk az ösztön és lélek világába. A mozgás általában rögtönzött, szabad és a testek érintkezésével történik. Nem a teljesítményé, hanem a tanulmányozásé, a megismerésé a központi szerep. Éppen ezért előtanulmányoktól és kortól függetlenül bárki számára nyitott az óra.


GYERMEK TÁNC
(5-6 éves gyermekek számára)

A foglalkozás célja a gyermek mozgásának, koordinációjának, rugalmasságának fejlesztése játékos feladatok segítségével. Ebben az időszakban még nem az adott mozgásminták elsajátításán van a hangsúly, sokkal inkább a gyermek saját adottságainak és kreativitásának fejlesztésén. A foglalkozásokon fontos szerepet kapnak a mesék, melyek alkalmasak a képzelőerő fejlesztésére, továbbá mértani formák, alakzatok, zenei kompozíciók. A foglalkozás elsődleges célja a tánc, mozgás zene öröme és megkedveltetése a gyerekekkel, mindemellett azonban jó alapot teremt a későbbi mozgásos tevékenységekhez. A mozgást rajzos feladatok és képben való komponálás egészíti ki, illetve teszi még izgalmasabbá a foglalkozást.

 

SZIGETI OKTÁVIA  

(Pécs, 1974) táncos, koreográfus, pedagógus


A Pécsi Művészeti Szakközépiska tánctagozatán színpadi táncosként végez 1992-ben, majd Párizsban szerez jazz-tánc oktatói diplomát (2000). Budapesten a Madách Színház együttes tagja (1992-1994), Budapest Táncszínház szólistája (1992-1995) majd ismét Párizsban a Ballet Jazz Art de Paris-ban táncol szólistaként (1996-2001). A Pécsi Balett asszisztense és szólistája (2001-2002), a Debreceni majd a Miskolci Színház balett-tagozatának vezetője (2002-2004).

Pedagógiai tevékenység: 1999-2001 magán tánciskoláknál oktat Franciaországban; 1999-2001 Conservatorie de Vigneuix sur Seine; 2001-2002 Pécsi Balett – balettmester; 2002-2004 Debreceni Balett – tagozatvezető; 2004-től Magyar Táncművészeti Főiskola - modern tánc oktatója.

ART JAZZ / közép-haladó

 

 

SZILÁGYI ERZSÉBET  


Szilágyi Betty vagyok. 4 éves korom óta tornából és táncból áll az életem. Szertornász versenyzőként kezdtem, majd később kipróbáltam minden táncstílust a klasszikus balettól a versenytáncon át, egészen a modern technikákig (graham, limon, art-jazz, kontakt). 2006-ban a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatójaként az EU Erasmus csereprogramjának köszönhetően Finnországban is tanulhattam, dolgozhattam táncpedagógusként. 2008-ban diplomáztam a Táncművészti Főiskola modern táncpedagógus szakán.
AKROBATIKUS MODERN TÁNC ALAPJAI
Az akrobatikus modern tánc arról szól, hogy a tánctréning olyan gyakorlatokkal egészül ki, melyek előkészítik a testet kölünböző ügyességi, vagy akár akrobatikus elemek végrehajtására és ezek tánccal való kombinálására. Az órákat bárki látogathatja a kezdőtől, a haladóig, hiszen a gyakorlatok egyénenként variálhatók és fejleszthetők...
 

 
Tariska Andrea  

szociológus, szervező
és régóta van a tánc közelében :)
Gyerekkoromban (6-14 év) művészi tornára jártam a Budai Táncklubba, majd aerobic órákra intenzíven, - melyet néha tartottam is - egészen addig míg nem találkoztam 1999-ben a mozdulatművészettel. 1999 óta rendszeresen látogattam Fenyves Márk, Pálosi István mozdulatművészet óráit, tanulhattam még mozdulatművészetet Kármán Judittól, E. Kovács Évától, Szöllősi Ágnestől, dr. Dienes Gedeontól. Tanultam rengeteg tánctechnikát: Graham, Limón, kortárs, kontakt, art-jazz, stb. De alapvetően az Orkesztika Alapítvány, a Mozdulatművészeti Stúdió és a Magyar Mozdulatművészeti Társulat programjainak szervezője vagyok 2000-től. Mindig is vonzott a tánc, de táncossá sosem akartam válni.
 
 
MOZDULATMŰVÉSZETI TESTKÉPZŐ GIMNASZTIKA
Hölgyeknek, Asszonyoknak

Mindenkinek, aki egészségesen és szépen szeretne mozogni, kondícióját növelni, alakját és lelkét harmonikussá formálni, mindenféle művészi, sport és színpadi kötelezettség nélkül, csupán a mozgás öröméért.

Nem fittnes órára kell számítani, nem is az izzadás a cél, mégis könnyen szerezhetünk izomlázat másnapra és fittebbek is leszünk az óráktól.
Egyszerű táncos mozdulatokkal megmozgatjuk testünk minden részét, nyújtunk, lazítunk, erősítünk miközben jól érezzük magunkat :)
Ajánlom minden nőnek kortól, testsúlytól, előképzettségtől függetlenül!
 

ZAMBRYCKI ÁDÁM  

kortárs táncművész, jógaoktató, természetgyógyász

Jógaoktatói szakképesítését a Testnevelési Főiskola, a Padma jógastúdió és az International Wellness Institute közös képzésén szerezte meg. A Talentum - Nemzetközi Tánc- és Zeneművészeti Szakiskola (1993-1999), 2005-től a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakos hallgatója. 1999-től tagja a Frenák Pál Társulatnak, mellette dolgozott még a Dream Team Színházzal, Off Társulattal, Juhász Katával, Gergye Krisztiánnal, Duda Évával.

JÓGATÁNC

A XX. században kialakult tánctechnikák sikeresen ötvözték az európai tánckultúrát, a különböző keleti mozgásrendszerekkel, és azok filozófiai alapjaival. Az óra folyamán a statikus jóga ászanákat (tartásokat), és a dinamikusabb kortárstánc elemeket egyaránt használjuk. Ennek az órának a célja nem a tánctechnika tanulása, hanem a testtudatosság fejlesztése, saját fizikai állapotunk harmonizálása, és mindezen keresztül önmagunk mélyebb megismerése.
"A jövő tánca a múltnak tánca lesz, mivelhogy visszatér minden táncnak ősforrásához: a természethez, mely mindenkor ugyanaz volt, és az is marad." (Isadora Duncan)
 


 l

 
 
 
 
 
 
 
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
 
Ezen oldalon található szövegek, információk, adatok, képek (általában: tartalom) az Oldal illetve szerzőik tulajdonát képezik. A szerző és a forrás föltüntetése mellett részben idézhetőek nyomtatott megjelenésekben. A szövegek részleteinek online megjelenítése a szerző és forrás megjelölése mellett, idézetként szintén megengedett, viszont élő, külön ablakban megnyíló linket kell elhelyezni amely a teljes cikkre, dokumentumra mutat. Kérjük az idézés tényéről értesítsen bennünket.
További információért, és egyéb megjelenésekkor írjon emailt. info@mozdulatmuveszet.hu
Utolsó fissítés:
2012-01-26
 
További információ és bejelentkezés | Further informations and reservation