Fenyves Márk

1973.07.03 – 2018.08.18

Egyetemi oklevél MA (1998 Magyar Iparművészeti Egyetem-MOME), mozdulatművész, esztétikus testképző-kinetológus (1997 Magyar Mozdulatkultúra Egyesület-Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem), modern tánc pedagógus BA (2006 Magyar Táncművészeti Főiskola), okleveles tánctanár MA (2015 Magyar Táncművészeti Főiskola-MTE). Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem – PPK Neveléstudományi Doktori Iskola (2016-2018).

 

A több mint százéves tradíciójú modern tánc hungarikum – a magyar mozdulatművészet műfajának képviselőinek egyike. Képző- Iparművészeti tanulmányai mellett 1991-ben, Eck Imre munkásságának hatására (Pécsi Balett, Uhrik Dóra) kezd el táncolni. Mesterei a magyar modern hagyományok őrzői: Dr. Dienes Gedeon, Berczik Sára, Kármán Judit, E. Kovács Éva, Szöllősi Ágnes lettek. Táncosként a Még 1 Mozdulatszínház, mai nevén Magyar Mozdulatművészeti Társulat valamint a Dekadance, Gold Bea, az Orkesztika Mozdulatszínház, a Közép Európa Táncszínház, Horváth Csaba, a Mándy Ildikó Társulata, a Nemzeti Színház, Balázs Mari – ex‑Dreamteam és a Feledi Projekt produkcióiban szerepelt. Számos magyar és nemzetközi fesztivál és fellépés résztvevője.

 

A mozdulatművészet megőrzése és fejlesztésének céljából Pálosi Istvánnal létrehozza a Duncan-Dienes Orkesztika Iskolát (1997), MOHA-Mozdulatművészek Házát (1997, korábban Mozdulatművészeti Stúdió), a MOHA- Mozdulatművészeti Gyűjteményt (1997) és a Magyar Mozdulatművészeti Társulatot (1995, korábban Még 1 Mozdulatszínház). Az Orkesztika Alapítvány vezetője (1999), a SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál alapítója és igazgatója.

 

Táncelméleti szakemberként lexikonszerkesztő, tanulmányíró, könyvszerkesztő, történeti és elméleti kutató, előadó volt az elmúlt két évtizedben itthon és külföldön (Magyar Táncművészek Szövetsége, Magyar Tánctudományi Társaság, Magyar Tudományos Akadémia, Eötvös Lóránt Tudomány Egyetem, Magyar Táncművészeti Egyetem, stb.). Az egyik legnagyobb tánctörténeti magángyűjtemény, a MOHA- Mozdulatművészeti Magángyűjtemény vezetője Pálosi Istvánnal (táncgyűjtemény, archívum, könyvtár és videótár). Dr. Dienes Valéria és Dr. Dienes Gedeon hagyatékának gondozója. Magyar és nemzetközi táncversenyek zsűritagja és közel 15 éven át (1997-2012) aktív résztvevője a magyar táncművészeti szervezetek vezetőségének. 2018-tól a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagja.

Szakterülete a modern tánc, vagy tánc modernitás – elmélete, története, pedagógiája, gyakorlata. Művészeti és pedagógiai munkássága mellett a tánc elméleti tudományával foglalkozik (Orkesztika).

Díjak, kitűntetések:

 • Legjobb Táncszínházi előadás – 6. Alternatív Színházi Szemle – 2000
 • Különdíj „a Tánc Fesztiválja” – III. Kortárs Összművészeti Fesztivál, Veszprém – 2000
 • Legjobb Táncelőadás – közönségdíj – 7. Alternatív Színházi Szemle – 2001
 • Legjobb Táncelőadás – közönségdíj – 8. Alternatív Színházi Szemle – 2002
 • Fülöp Viktor állami ösztöndíj – Tánctudományi kategória – 2005
 • Különdíj „a Tánc Fesztiválja” – IX. Kortárs Összművészeti Találkozó Veszprém – 2006
 • Legjobb Duó – SZASZSZ – XII. Alternatív Színházi Szemle – Thealter International – Szeged – 2006
 • Táncművészetért-díj – Magyar Táncművészek Szövetsége – 2006
 • „Red Prize” A legkifejezőbb előadásért járó előadói díj – IX. „King – FairyTale” Nemzetközi Színházi Fesztivál Velikiy Novgorod, Oroszország – 2007
 • Fülöp Viktor állami ösztöndíj – Tánctudományi kategória – 2008
 • Magyar Ezüst Érdemkereszt – „a magyar mozdulatművészet régi hagyományainak továbbélése iránt elkötelezett és odaadó művészi munkája elismeréseként” – 2016
 • Posztumusz életműdíj – 2019